Ексклюзиви
середа, 11 березня 2020 18:40

Путін — кінцевий замовник збиття Боїнгу: експерт

Путін — кінцевий замовник збиття Боїнгу: експерт
Політичний аналітик Інституту Євроатлантичного Співробітництва Володимир Горбач.Фото: uain.press

Суд у Нідерландах по збитому над Донбасом "Боїнгу-777", має довести вину не тільки організаторів та виконавців, але вийти і на замовників.

Кінцевий із них — це Володимир Путін, розповів в інтерв'ю Gazeta.ua аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

- До цього може дійти не швидко, але цим все має завершитися. Цей суд триватиме 4-5 років. Потім шукатимуть організаторів. Можливо їх виявлять і у ході суду над виконавцями. Коли всі суди пройдуть, залишиться покарати винних. Для цього слід встановити над ними ефективний контроль. Це означає, що їх має видати Росія. І я б не виключав, що через 10-15 років буде інша ситуація у світі і в РФ. І може на той момент віддати злочинців новій російській владі буде вигідно. Так колись вчинила Сербія зі Слободаном Мілошевичем. Видали в обмін на кредити.

Чим цей суд важливий для України?

- Значення процесу проявиться повною мірою через кілька років і матиме довгострокові наслідки. Цей суд є практично судом проти російської агресії. Бо злочин скоєний з ініціативи РФ на території України. Для нас важливі дві речі: щоб злочинці були покарані та щоб ніхто не зміг перекласти вину за збиття літака на Україну.

Цей суд важливий для України і в розрізі іншої справи, яку веде міжнародний суд ООН в Гаазі - про порушення РФ міжнародної конвенції з фінансування і підтримки тероризму. Збиття літака — це терористичний акт. Якщо доведуть причетність РФ до цього, то це означатиме причетність Росії і до міжнародного тероризму. А це не лише не сприятиме зняттю санкцій, які вже є, а й потягне за собою нові санкції на рівні ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судовий процес справи MH17: Євросоюз звернувся до Росії

Для Нідерландів — це справа честі? Чи є ризик зміни акцентів під час подальших засідань?

- Звісно, акценти будуть намагатися змінити. Це розуміє і політичне керівництво Нідерландів, і судді та учасники процесу – сторона звинувачення, прокурори. Бо так, як Росія поводила себе роки під час розслідування, свідчить про те, що країна не гребує жодними засобами для перешкоджання та заплутування. Відверто обманює слідство та маніпулює. Думаю, це буде і подальша лінія поведінки Росії в соцмережах, масмедіа.

У чому головна небезпека такої лінії?

- Росія стала стороною процесу. У них є звинувачені, які мають адвокатів та адвокатські групи, які мають доступ до матеріалів справи. У РФ будуть використовувати цей доступ до інформації, щоб викидати її в публічний простір і впливати на громадську думку.
Іншою ціллю для маніпуляцій будуть родичі загиблих. Росіяни пробуватимуть діяти через них – проводитимуть різноманітні психологічні операції реалізовані на рівні спецслужб. Завдяки рідним загиблих намагатимуться зняти із себе частину відповідальності та перекласти її на Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підозрювані у справі МН17 отримали повідомлення про суд

Підозрюваних знаходили і повідомляли про суд через соцмережі, телефоном. Немає ризику, що адвокати підозрюваних опротестовуватимуть подібні "повістки", як незаконні?

- По-перше, суд, який розглядає справу - місцевий суд першої інстанції в Нідерландах. У тих судових правових системах, де передбачено заочне засудження, такі речі практикуються. Наприклад, допити по Скайпу. Україна теж останнім часом застосовувала такі прийоми. Наприклад, у справі по Януковичу. Там теж притягли до відповідальності заочно і заочно засудили.

Але росіяни, звісно, все будуть оскаржувати. Йтимуть до Верховного Суду Нідерландів, Апеляційного суду та Європейського суду з прав людини. Але це так само займе час.

Підсудні зацікавлені в затягуванні процесу. Саме для цього набрали велику команду адвокатів.

Чи не зміниться позиція Нідерландів по відношенню до РФ у процесі слухань?

- Люди, які професійно займаються цією справою – політики, спецслужби – прекрасно все розуміють. А от чи не зіб'ється позиція, залежатиме від багатьох моментів. У тому числі, й від ситуації в самій Україні, ситуації в Росії та двосторонніх відносин між Голландією та РФ. Якщо на політичному чи економічному рівні нідерландцям буде важливо і вигідно зберігати чи відновлювати відносини з Росією, а Україна в той самий час демонструватиме слабку позицію - то я б не виключав зміни позиції. Однак, це малоймовірно. Бо означатиме, що російська спецоперація спрацювала. Про це потрібно думати українському керівництву у всіх своїх діях і не дати жодного шансу на такий поворот.

Суд у справі збитого проросійськими сепаратистами "Боїнга-777" розпочався в Нідерландах у судовому комплексі біля аеропорту Схіпхол. Серед підозрюваних росіяни — колишній міністр оборони так званої ДНР Ігор Гіркін, його заступник Сергій Дубінський "Хмурий", полковник Олег Пулатов "Гюрза" та українець Леонід Харченко із позивним "Кріт". Сприяли завезенню із Росії зенітно-ракетного комплексу "Бук", яким збили літак, вважають слідчі. Жоден не приїхав. Дистанційно брати участь у засіданнях згодився Олег Пулатов.
17 липня 2014-го рейс МН-17 прямував із Амстердама в Куала-Лумпур. У нього поцілила ракета над Донецькою областю. Впав біля міста Торез. 298 людей на борту загинули.

Зараз ви читаєте новину «Путін — кінцевий замовник збиття Боїнгу: експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути