четвер, 19 серпня 2010 08:45

Православні та греко-католики відзначають Яблучний Спас

Православні та греко-католики відзначають Яблучний Спас

У четвер православні та греко-католики відзначають свято Преображення Господня, у народі також іменований Яблучним Спасом. Святкові богослужіння пройдуть у храмах, після чого духовенство відповідно до давньої традиції здійснить освячення плодів.

Традиція освячення фруктів нового врожаю, в першу чергу яблук, бере свій початок ще з апостольських часів і безпосередньо пов'язана із самим змістом свята. Преображення показує той новий, благодатний стан природи і людини, що стає можливим завдяки воскресінню Спасителя. Дозрілі плоди, які священик у храмі кропить святою водою, символізують всю природу, що чекають оновлення та спасіння від гріха.

Сьогоднішнє свято нагадує про Перетворення Ісуса Христа на горі Фавор - подію, що сталася за 40 днів до розп'яття Спасителя. Три апостола - Іоанн, Яків і Петро - побачили велич і славу Христа: як то кажуть в Євангеліях, особа Спасителя стало подібною до світла блискавки, а Його одяг - осяйний, як сніг.

Преображення відкрило учням Христа, а через них і всьому світу, Божественну природу Спасителя.

Свято було встановлено в IV столітті, коли свята рівноапостольна Олена, мати Костянтина Великого, звела на горі Фавор храм на честь Преображення Господнього. З V століття святкування цього дня отримало повсюдне поширення на християнському Сході.

Свято Преображення належить до числа найбільш значущих, двонадесятих, церковних свят. Цього дня у храмах здійснюється урочиста літургія і співається канон, що розповідає про велич події.

Священики одягають білі облачення, які символізують Божественне світло, що виходило від Христа на горі Фавор, а після служби освячують святою водою плоди нового врожаю.

Звичай освячувати плоди походить з VIII століття. Він був приурочений до свята Преображення, оскільки до цього часу на сході поспівали плоди, найважливішими з яких вважалися колосся й виноград, які використовуються у богослужінні. На Русі до серпня виноград достигав не скрізь, а тому був замінений на яблука, звідси пішла і друга, народна, назва свята - Яблучний Спас.

У цей день на Русі було прийнято роздавати освячені плоди бідним і хворим, а до освячення їсти яблука і всі городні овочі, крім огірків, не годилося.

Однак головне сьогодні, як підкреслюють в Церкві, не освятити яблука, а взяти участь у Божественній літургії і усвідомити істинний сенс Преображення Спасителя.

14 серпня почався єдиний з присвячених Божій Матері постів - Успенський. Він встановлений на згадку про Успіння (кончину) Богородиці в 48 році нашої ери.

Інтерфакс-Україна, NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Православні та греко-католики відзначають Яблучний Спас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути