субота, 14 серпня 2010 10:56

Сьогодні починається Успенський піст

Сьогодні починається Успенський піст

Єдиний з присвячених Божій Матері постів - Успенський - починається в суботу. Він встановлений в пам'ять першого Пречистого (кончини) Богородиці в 48 році нашої ери.

По суворості дотримання Успенський пост прирівнюється до Великого - в найближчі два тижні не дозволяється споживати м'ясні, молочні та рибні продукти. В суботу і неділю дозволена олія, і лише один раз за весь піст дозволяється їсти рибу - в свято Перетворення Господня.

У тексті Біблії не сказано про місце і обставини кончини Діви Марії. Там лише сказано, що після смерті Христа апостол Іоанн взяв її на піклування. Проте існують свідчення отців Церкві перших століть християнства.

Переживши свого Сина Ісуса на пару десятиліть (точний вік першого успіння Богородиці не встановлений), Діва Марія провела всі ці роки в подвигах молитви і посту. Одного разу під час молитви на місці вознессіння Христа їй явився архангел Гавриїл, котрий повідомив, що через три дні вона відійде до Бога.

Попрощатися з Богородицею до Єрусалиму прибули всі апостоли, які в той момент проповідували в різних країнах. Після земної кончини Божої Матері вони віднесли труну з її тілом в Гефсиманію і поховали її в печері, заваливши каменем.

У похованні не брав участь апостол Хома, який прийшов до Єрусалиму на третій день, і на його прохання апостоли відкрили гробницю, щоб він міг теж попрощатися з Дівою Марією, проте, відкривши труну, апостоли виявили, що в ній нема тіла, і переконалися, таким чином, в чудесному вознесінні Богородиці на небо.

Того ж дня увечері за трапезою апостолам явилася Богородиця в оточенні ангелів і вітала їх словами: "Радійте! Бо я з вами у всі дні".

NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні починається Успенський піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути