понеділок, 21 січня 2019 12:50

Підрахували, скільки українців складають заповіт

Автор: BizReview
  Скільки українців написали заповіт у 2018 році
Скільки українців написали заповіт у 2018 році

Майже кожен 4-й українець підписує заповіт. 2018-го склали 145 380 заповітів.

Заповіт – це документ, у якому людина розповідає, що станеться з її майном після смерті та допомагає уникнути непорозумінь між родичам, пише Опендатабот.

Залежно від цілей, заповіти можуть бути декілька видів.

Заповіт з умовою. Наприклад, хто з онуків першим народить дитину, тому дістанеться квартира, або будинок отримає донька, якщо вона пускатиме туди жити брата померлої. Або дати розпорядження. Один із найпопулярніших прикладів – описати, як саме має відбуватися поховання.

Спільний заповіт. Чоловік і дружина складають такий заповіт щодо спільного майна.

Секретний заповіт. Він посвідчується нотаріусом без ознайомлення з його змістом. Людина може скласти такий заповіт, заховати його в конверт, підписати й подати у такому вигляді до нотаріуса. А нотаріус ставить на конверті свій посвідчувальний напис, скріплює печаткою й у присутності заповідача поміщає його в інший конверт та опечатує.

Пріоритетне право на спадкування мають люди, зазначені у заповіті. Якщо самого заповіту немає або він недійсний, або зазначені в заповіті люди відмовляються від спадку, лише тоді цей спадок отримують спадкоємці за законом (родичі). Єдиний виняток – неповнолітні діти або непрацездатні батьки, діти, удова/удівець. Незалежно від змісту заповіту, вони успадковують половину частки, яка належала б кожному з них у випадку спадкування за законом.

Заповіт можна підписати у нотаріуса. Проте якщо доступу до нотаріуса немає, заповіт можуть посвідчити відповідні посадові особи. Наприклад, якщо людина перебуває у лікарні, засвідчити може головний лікар, якщо у військовій частині, – командир частини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розділив спадок між 70 незнайомцями

У реанімаційному відділенні Бериславської лікарні на Херсонщині помер 56-річний чоловік. Мав черепно-мозкову травму. Поліцейські опитали свідків, які викликали поліцію. Люди розповіли, що загиблого побив його старший брат. Мали давній конфлікт через спадок.

Зараз ви читаєте новину «Підрахували, скільки українців складають заповіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути