понеділок, 05 вересня 2011 18:20

Пенсіонерка виростила майже півтора кілограмову картоплину-гіганта

"Диво, а не картопля. Такого в житті не бачила, щоб одна бульба заважила більше кілограма. На деруни її терти миле діло. Взяла дві картоплини й вечеря на всю сім'ю готова!", - хвалиться врожаєм 62-річна Валентина Якубчик із села Глинськ Здолбунівського району на Рівненщині.

Пенсіонерка показує картоплину-гіганта. Її вага становить 1,3 кг. Довжина бульби понад 15 см.

"Цьогоріч картопелька справді добре вродила! Посадили на восьми сотках шість мішечків, а накопали вісімдесят! Жодної гнилої, всі як на підбір гарнесенькі. Велика картопля всередині не порожниста. Не поточила врожай і дротянка", - розповідає жінка.

Валентина Якубчик вирощує картоплю сортів Адрета, Беллароза та Повінь. Купує насіннєвий матеріал у дослідних господарствах. Грунт підживлює тільки органічними добривами - перегноєм та курячим послідом. Картоплю посадила ще 10 квітня, а за два тижні до цього винесла з льоха на прогрівання. Господиня щороку продає бульбу односельцям на насіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тернополянин виростив півтора кілограмову картоплину

Науковці з Рівненського інституту агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України кажуть, що велика картопля має добрі смакові властивості. Сорти бульб у Валентини Якубчик не є генно-модифікованими культурами. Їх врожайність пояснюють сприятливими погодніми умовами.

"Погода була на диво сприятлива для вирощування картоплі. Під час формування й росту в грунті вистачало вологи. У травні-липні було досить тепло. Звичайно, що на ріст впливають також сівозміни, підживлення та строки посадки, - пояснює Людмила Лукащук, кандидат сільськогосподарських наук з Рівненського інституту агропромислового виробництва. - Адрета та Беллароза - це ранньостиглі сорти голландської селекції. Вони дають урожаї крупних бульб. Сорт Повінь також ранньостиглий. Його вивели українські селекціонери".

Валентина Якубчик одразу з картоплища бульбу в льох не кладе. Десять днів врожай витримує в затемненому з доброю вентиляцією приміщенні.

"Картопля добре підсихає, а на хворих бульбах з'являються білі пухірці. Уражені картоплини потрібно вибрати. У льох закладаю тільки здорові овочі. Картоплі на насіння даю вилежатись на сонці до позеленіння. Вона стає загартованішою й дає більші врожаї", - додає господиня.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка виростила майже півтора кілограмову картоплину-гіганта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути