четвер, 31 серпня 2006 20:03

"Під кожним кущем більше десятка картоплин"

 

Цьогорічний урожай картоплі у більшості городників вдався непоганий. На початку літа були дощі, й бульба добре пов"язалася. Але городники, які не покропили рослини від фітофтори, зібраним не задоволені.

— Дощове літо допомогло гарній зав"язі. Правда, хто посадив дуже рано чи пізно, залишилися без картоплі. Бо час росту припав на спеку, — розповідає Станіслав Кусторовський, 65 років.

Чоловік живе у місті Шепетівка на Хмельниччині. Має два городи — біля хати й за містом. Усе життя пан Станіслав пропрацював агрономом. На пенсії почав професійно вирощувати картоплю.

— По області люди врожаєм не вдоволені. Скаржаться, що зібрали мало, картоплини дрібні, бо майже всі кущі вражені фітофторою. Я чотири рази за сезон обприскую рослини засобом від цієї хвороби, — каже Станіслав Антонович.

Картопляра найбільше здивував ранній сорт "Моллі". Торік урожай був середній, а цього року — майже вдвічі більший. Під кожним кущем більше десятка картоплин і всі великі та середні. Наступного року чоловік обов"язково посадить цей сорт. А ранній "Перун" не виправдив сподівань. Дав поганенький урожай.

Сорт "Щорічно" добре родить кожного сезону

— Знаменита "Слов"янка" через перепади погоди почала "діткуватися". Замість однієї гарної картоплини під кущем купа маленьких коренеплодів. Більшість бульб виросли якісь покручені. Коли чистиш, півкартоплини йде у відходи, — скаржиться Кусторовський.

Наступного року він радить садити сорт "Щорічно". Він дуже схожий на "Беллароза" і, незважаючи на погоду, добре родить кожного сезону.

Киянка Любов Дем"яненко, 55 років, вже років 20 займається картоплярством і продає перевірену роками насіннєву картоплю по всій Україні. Останні декілька років на своїй ділянці у Баришівському районі на Київщині жінка садить тільки випробувані чотири сорти.

— Це сорти "Беллароза" та "Вітара". А для важких ґрунтів підходить "Венета" та надрання "Розара". Вони постійно дають добрі врожаї. А цього року були дощі — картоплини виросли ще більші, — розповідає Любов Валеріанівна. — Якщо вчасно обприскати кущі від жука і фітофтори, то з цих сортів матимете багато картоплі.

Жінка розповідає, що городники, які придбали у неї насіннєву картоплю, телефонують з різних областей України і дуже вдячні за пораду. Ці сорти дали однаково добрі врожаї в Херсонській, Чернівецькій, Сумській областях.

Ніна Палій, 67 років, із смт Срібне на Чернігівщині каже, що в них вродила червона картопля, зокрема "Слов"янка". Хоч завжди біла давала більші врожаї.

— Моя червоненька, яку щороку саджу, вдалася, як кулак, а біла цього разу — ніяка. І в моєї куми те саме — червоної більше, вона крупніша. Хоч на смак обидві добрі, — каже Ніна Петрівна.

Спеціалісти тонни ще не порахували

Виробники картоплі ще повністю врожай не викопали. Кажуть, говорити про кількість зібраного рано.

— Зараз можна оголосити лише попередній прогноз. Фермери планували збільшити площі під картоплю. Тому можна припустити, що нинішній урожай збільшиться на 10–15 відсотків порівняно з торішнім. Урожай міг бути ще більшим, якби насіннєва картопля не була в три-чотири рази дорожчою, ніж 2005 року, — пояснює Андрій Ярмак, заступник директора, головний спеціаліст з ринкової інформації проекту аграрного маркетингу.




Із корзини зібрали піввідра

Родина Прокопчуків — Оксана, 40 років, та Леонід, 44 роки, — навесні купила для розведення велику корзину картоплі з Єгипту. Її вистачило на два добрі рядки, на городі біля будинку в Софіївській Борщагівці під Києвом.

— Вона виросла не так, як звичайний кущ, а просто товста стовбуряка з кількома листочками. А як копати почали — зовсім розчарувалися. Росте вона не пучком, а на горизонтальних корінцях. І дрібна-дрібнюсінька, — розповідає пан Леонід.

Із двох рядків родина зібрала трохи більше піввідра картоплі. Наступного року садитимуть тільки перевірені сорти.



Перед збиранням картоплю треба полити

Городниця Оксана Токар радить полити картоплю перед збиранням, якщо осінь суха і ґрунт пересохлий. А викопані бульби розкидати тоненьким шаром під навісом чи в затінку, щоб просохли. Тоді земля добре обсиплеться. І картопля не хворітиме на фітофтороз, мокру та суху гниль.

Олеся ПАСТЕРНАК

Зараз ви читаєте новину «"Під кожним кущем більше десятка картоплин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути