четвер, 03 травня 2012 13:09

Педагоги виступають проти дострокового закінчення навчання через Євро-2012

Педагоги виступають проти дострокового закінчення навчання через Євро-2012

3-го травня для старшокласників усіх українських шкіл пролунав останній дзвоник. На місяць скоротити навчання вирішили в Міністерстві освіти через ЄВРО 2012.

Директор Уманської міської гімназії Михайло Яременко з цим категорично не погоджується. Яременко працює директором школи понад 40 років. Сміється, що пережив десятки міністрів. Розповідає про українську освіту на прикладі Умані.

"У ЮНЕСКО розробили спеціальну стратегію  успішної людини, – каже директор Уманської міської гімназії Михайло Яременко, 75 років. – Щоб бути успішним потрібно найперше бути здоровим. Тобто слідкувати за здоров'ям, уникати алкоголю, цигарок, вести здоровий спосіб життя. Далі по пунктах ідуть: уміти спілкуватися рідною мовою, спілкуватися іноземною мовою, мати базові знання з математики, вміти передавати знання, бути ознайомленим з культурою і традиціями інших народів і обов'язково володіти комп'ютером.  Тоді людина буде успішною в будь-якій точці земної кулі."

Яременко наводить приклад – спочатку освіта була 11-річною, нардеп Анатолій Гриценко виступав за впровадження 10-річной освіти, потім увели 12-річну освіту. У Фінляндії навчаються 14 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник скоротив держзамовлення у вузах на 42%

"У Європі на освіту виділяють 12 тисяч астрономічних годин, – розказує Яременко. – Не академічних, по 45 хвилин, як у нас, а саме астрономічних – по 60 хвилин. В Україні виходить на освіту – трохи більше 7 тисяч годин. У Європі літні канікули 2 місяці, а у нас – 3. Питається – і хто знатиме більше – ми чи вони?"

Керівник гімназії вважає, що цього року учнів чиновники обікрали. У зв'язку з Євро-2012 канікули у школах розпочнуться з травня – а це чотири місяці літніх канікул.

"Скажіть, ну яке відношення до Євро має сільський школяр в провінції, з того ж Уманського району? – питає Яременко. – Та ніякого. Зате на місяць учнів обділили."

В Україні вирішили провести реформу – ввести по 1 годині іноземної мови на тиждень з 1 класу.

"Міжнародна практика – іноземна мова має бути щоденно. – розказує Яременко. – Тоді у цьому є сенс – дитина щодня потроху розмовлятиме іноземною мовою. А так – не знаю навіщо та одна година першокласнику на тиждень. Взагалі з шестирічками ситуація в сьогоднішній школі складна. Для них немає жодних умов. За всіма правилами для шестирічних дітей потрібні спальні корпуси, температурний режим, водний режим – взагалі є санітарні норми. Взяти, зокрема, Умань. Жодних санітарних норм. Першачки навчаються в загальних корпусах. Якщо обладнані спальні – то це кілька ліжок. І то це для того, аби показати їх при перевірці санстанції. Діти там не сплять. Що вже казати, про те, що вода має бути цілодобово, якщо в Умані вона почасово? У дитячому садку у вихователя є няня, а в шестирічок зараз – один вчитель."

Найкраща освіта у світі зараз у Фінляндії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник змінив правила вступної кампанії

"Раніше кричали про радянську освіту. Потім почали говорити, що найкраща у Японії. По якості знань найкраща освіта зараз саме у Фінляндії. – розказує Михайло Павлович. – Зарплата українського учителя, котрий тільки прийшов на роботу – 1060 гривень. У вчителя-фінна – вдванадцятеро більша."

Аби навчати дітей, відбирають тільки еліту та відмінників. В Україні диплом учителя може отримати кожен. За дослідженнями 90% школярів Фінляндії хочуть бути вчителями. В Україні такої статистики не ведуть. Яременко сам протестував учнів гімназії. Виявилося тільки 7% мають бажання стати вчителями.

"Часто приходять молоді педагоги влаштовуватися на роботу. Я перевіряю рівень знань, - ділиться досвідом Яременко. – Якщо приходить учитель іноземної мови – кличу до себе в кабінет нашого вчителя, прошу поговорити іноземною. Найчастіше чую від шукача роботи тільки відповіді Yes та No.  Якщо приходить філолог ставлю сам єдине запитання. Прошу знайти підмет і присудок у реченні: "Сталь варити – благородне діло". Правильну відповідь чую дуже не часто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник скоротить кількість вишів через передчуття Армагеддона

За кордоном рівень освіти учителя оцінюють громадські організації. Вони складаються в основному з батьків.

"А хто краще за батьків буде бачити – чи навчив чогось вчитель чи не навчив і як він ставиться до дітей, – розказує Яременко. – Ці ж громадські організації призначають директора школи. Це правильно.  А у нас все перевіряють і призначають комісії з міністерства чи відділу освіти. Ці комісії навіть не уявляють рівень знань дітей і не можуть оцінити рівень вчителя об'єктивно."

Зараз ви читаєте новину «Педагоги виступають проти дострокового закінчення навчання через Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути