Ексклюзиви
понеділок, 30 квітня 2012 07:00

За випускниками стежить прокуратура

1007 молодих педагогів випускаються цього року з вищих та професійних навчальних закладів області. Дехто з них піде працювати за цільовими направленнями в райони. Наскільки ефективною є ця система, розповідає заступник начальника обласного відділу освіти Валерій Данилевський, 43 роки.

— У районах така практика поширена. Місцевий відділ освіти досліджує ринок праці, бачить, наприклад, що через три-чотири роки деякі вчителі йтимуть на пенсію. Абітурієнтам видають цільове направлення. При вступі вони мають пільги. Наприклад, якщо для звичайних вступників конкурс становитиме п'ять осіб на місце, то для цієї категорії — двоє. По закінченні навчального закладу укладають тристоронню угоду між студентом, вузом та районним відділом освіти. Такого молодого спеціаліста гарантовано беруть на роботу. Йому виплачують підйомні кошти — це п'ять мінімальних зарплат. Натомість учитель повинен відпрацювати у селі три роки.

Чи можна уникнути відпрацювання?

— За дотриманням умов стежить прокуратура. Адже на навчання були витрачені кошти, діти мали пільги при вступі, відповідно пильнують, щоб вони однозначно верталися назад. Але, звісно, бувають винятки. Наприклад, випускниця завагітніла й народила дитину — три роки уже минули в декретній відпустці. Після цього їй не обов'язково їхати відпрацьовувати, тому що ці три роки пішли в законний стаж. Іще варіант — студенти одружилися, обоє мали цільові направлення. Тоді вони їдуть за місцем роботи одного з подружжя, помінявшись із кимось. За законом, можна повернути державі кошти, але такого не траплялося. Це ілюзія, тому що 100 тисяч ніхто повертати не буде.

Як зацікавити молодого вчителя працювати в селі?

— Треба дати соціальні гарантії. Зарплата повинна бути набагато вища, ніж у промисловості. Мають бути можливості для створення сім'ї, умови для розвитку творчого потенціалу. Якщо буде фінансове забезпечення достойне, тоді й професія буде престижна, і йтимуть у неї  найкращі.

З початку 2012 року у нас в області було 58 вакансій вчителів. Бракувало викладачів математики, фізичного виховання та біології. На сьогодні вони укомплектовані.

Зараз ви читаєте новину «За випускниками стежить прокуратура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути