вівторок, 24 квітня 2012 09:31

Деяким людям простіше платити хабарі

— Я не погоджуюся з тим, що рівень корупції стабільний 10 років. Він підвищився за останні пару років. Міністерство юстиції може говорити що завгодно, але якщо ми проаналізуємо міжнародні рейтинги неурядових організацій чи незалежних від влади структур — погіршення явне.

Після приходу Януковича відбувається неприховане розкрадання. Такого не було ні за Кучми, ні за Ющенка. Структури, які мали б наглядати за законністю, просто роблять вигляд, що нічого не помічають. Це в усьому — тендерах, відносинах громадян із силовими структурами, судами, медициною, освітою. Так, відбулося певне зниження корупції в системі вищої освіти. Але за це треба дякувати незалежному зовнішньому оцінюванню, яке було введене до приходу Януковича. Влада просто пожинає позитиви, засіяні попередниками.

На жаль, у суспільстві слабкий рівень несприйняття корупції як явища. Бо чому верхам можна, а низам — ні? Звісно, корупція в такому випадку перетворюється на корозію, яка повільно роз'їдає суспільство. Те ж ЗНО дало можливість некорумпованим шляхом попадати у вузи, але громадська думка з цього приводу розкололася. Деяким людям простіше платити хабарі, а не витрачати гроші на репетиторів чи додаткові заняття для своїх дітей. Янукович для такої публіки вніс у свою передвиборну програму пункт про повернення до старої доброї моделі вступу.

Починати боротися з корупцією треба там, де найменший спротив і більшість громадян це схвалять. Наприклад, у сфері БТІ та жеків. Якщо за таке реформування громадянам ще й не треба буде платити зі своєї кишені, підтримка буде колосальна.

Зараз ви читаєте новину «Деяким людям простіше платити хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути