четвер, 02 серпня 2007 16:42

Орангутанги грають в шаради заради бананів

Спеціалісти з шотландського університету Сент-Ендрюс вивчають поведінку орангутангів. Вони стверджують, що спілкування цих мавп нагадує гру в шаради. Якщо вони хочуть, щоб їх зрозуміли, то починають часто повторювати рухи і сигнали, якім подають.

У досліді задіяли шість орангутангів, повідомляє ВВС.

- Ми цікавилися, які наміри приховуються за їх спілкуванням. Люди, спілкуючись між собою, зазвичай виходять з автоматичного розуміння того, що знає наша аудиторія і чого вона не знає. І ми хотіли дізнатися, чи роблять те саме людиноподібні мавпи, - пояснив психолог-еволюціоніст і один з авторів статті Річард Бірн.

У ході експерименту шести орангутангам пропонували або банани, або звичайну їжу, наприклад цибулю. Зіткнувшись з цим вибором, мавпи починали жестикулювати, намагаючись привернути увагу того, хто годує, і випросити "десерт". Тоді експериментатори давали щось із їжі і слідкували за реакцією.

- Коли орангутанг отримував, що хотів. Це був кінець вистави, - каже Бірн. - Але якщо той, хто годує вдавав, що не зрозумів жест і давав не ту їжу, орангутанги припиняли ті жести, якими користувалися до цих пір, і починали використовувати інші. А коли доглядач "наполовину" розумів орангутанга і давав йому не всі ласощі, орангутанги повторювали ті ж самі жести, які використовували до цього, але з набагато більшим ентузіазмом.

А оскільки орангутанги вважаються найдальшими родичами людини зі всіх людиноподібних мавп, учені вважають, що решта всіх представників цієї групи вищих приматів теж напевно такою здатністю володіє - і продемонструє її, якщо провести відповідні експерименти.

Зараз ви читаєте новину «Орангутанги грають в шаради заради бананів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути