середа, 16 січня 2008 14:54

ОПЕК не збільшуватиме видобуток нафти

Високі ціни на нафту на світових ринках не пов"язані з дефіцитом нафти, заявив генеральний секретар Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) Абдулла аль-Бадрі, повідомляє AFP. Таким чином він відповів на заклик президента США Джорджа Буша підвищити квоти на виробництво нафти і за рахунок цього понизити ціни.

15 січня, знаходячись з офіційним візитом у Саудівській Аравії, Джордж Буш заявив, що поговорить з королем країни Абдуллою про високі ціни на нафту, оскільки вони негативно позначаються на економіці США. За його словами, зниження темпів зростання ВВП Сполучених Штатів призведе до зменшення споживання нафти.

Після зустрічі з королем Саудівської Аравії Джордж Буш сказав тільки, що сподівається на підвищення квот на видобуток нафти, офіційний коментар від Абдулли поки невідомий.

Наступне засідання ОПЕК відбудеться 1 лютого. На ньому має вирішитись, чи буде організація підвищувати квоти на видобуток нафти. На минулій зустрічі картелю учасники заявили, що високі ціни на паливо пов"язані з тим, що інвестори вкладають свої кошти в нафтові ф"ючерси через нестабільність на фондових і валютних ринках. На початку 2008 року нафта вперше в своїй історії подорожчала до 100 доларів за баррель.

До ОПЕК входять країни, які контролюють 40 відсотків виробництва нафти в світі. Організація встановлює для кожної країни спеціальні квоти по видобутку, таким чином регулюючи ціни на світовому ринку, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «ОПЕК не збільшуватиме видобуток нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути