Ексклюзиви
четвер, 08 березня 2012 19:07

"Не продавайся за цветы - завтра станешь у плиты!" - У Києві мітингували феміністки
46

Фото: Фото: Євгеній Жаровський

Сьогодні, у Міжнародний жіночий день, на Михайлівській площі в Києві близько 14.00 розпочався феміністичний марш "Церкві й державі час жити нарізно!".

Організаторами виступили "Феміністична Офензива", Автономна Спілка Трудящих, "Ліва Опозиція", громадська організація "Інсайт" та видання "ПРОSTORY".

В акції взяли участь біля 100 людей, переважно до 25 років. Порядок забезпечували близько 50 правоохоронців.

За словами учасників маршу, вийти на вулиці їх змусила "патріархальна і дискримінаційна спайка держави та церкви", наслідком якої, вважають мітингувальники, є законодавчі ініціативи на кшталт податку на бездітність, заборони жінкам робити штучне запліднення після 49 років, заборони абортів тощо.

На Михайлівській площі зібрались і близько 100 прихильників прийняття згаданих вище законопроектів, переважно люди середнього та старшого віку. У руках дехто з них тримав віники, якими збиралися "прибрати" з України феміністок, геїв та лезбійок. Вони розгорнули плакати "Здоровая семья - здоровое общество", "Гражданский брак - это разрушение человека и общества", "Однополой любви - нет!". При цьому гучно свистіли та вигукували: "Счастлив тот, кто счастлив у себя дома", "Геть лезбійок з України" та "Ганьба!".

За 15 хвилин після початку маршу противники фемінізму та одностатевих стосунків спробували наблизитися до своїх опонентів. Проте правоохоронці утворили "живий ланцюг" і перешкодили їм це зробити.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Гей-парад у Берліні з елементами "садо-мазо" очолив правлячий бургомістр

Після цього феміністки та їх прихильники вишикувались у колону та рушили Трьохсвятительською вулицею у напрямку Європейської площі. Дорогою вигукували гасла: "Бунтуй, кохай, права не віддавай", "Податок на бідність - податок на бездітність", "Сексу так - сексизму ні", "Ні фашизму, ні капіталізму", "Депутати-паразити не дають нам вільно жити", "Не продавайся за цветы - завтра станешь у плиты!", "Церковь, кухня, мода - это не свобода", "Геть усі патріархати, фемінізм у кожну хату".

Діставшись "Українського дому", учасники маршу кілька хвилин постояли на його сходах, допоки їх звідти не зігнала міліція. Потому мітингувальники рушили до Маріїнського парку. Там біля пам'ятника Лесі Українці, яку мітингувальники дорогою назвали однією з перших феміністок в Україні, їх зупинили правоохоронці.

"Куди йдете? Стійте тут", - звернувся міліціонер.

Одна з організаторів маршу відповіла, що у заявці на його проведення узгоджено виступ біля пам'ятника Лесі Українці.

"А це хто така? - Представник міліції показав рукою на монумент. - Хоч би знали, де він розташований, перед тим як йти".

Виступаючи біля пам'ятника, одна з активісток Ольга заявила, що в українських школах уроки християнської етики школярі мусять відвідувати, навіть якщо вони невіруючі.

"Настав час скасовувати уроки християнської етики. Настав час для ефективної сексуальної освіти в школі", - наголосила вона.

Виголосивши промову, дівчина начепила на монумент фіолетову стрічку - символ жіночності та сексуальності.

У кількох учасниць маршу Gazeta.ua, запитала, чи зазнавали вони особисто, їхні родичі чи знайомі дискримінаційних утисків за статевою ознакою.

"Мою колегу незаконно звільнили, коли директор дізнався, що вона вагітна. Вона не подала до суду лише тому, що погано почувалася, багато часу провела у лікарні. А якщо подала би до суду, то, думаю, виграла би справу", - розповіла активістка Анастасія.

ВІДЕО: Колесніченко обізвав Шевченко з FEMEN "проституткою" та "п'яною бабою"

За словами Олени Шевченко з "Інсайту", вона теж відчула вплив нерівноправ'я на роботі.

"Я тривалий час працювала в університеті викладачем. Можу сказати, що там вище за певну планку жінка стрибнути не може, тому що далі починається "чоловічий клуб". Усі ректори - чоловіки, усі декани - чоловіки. А різниця у заробітній платі становить 30% не на користь жінок", - розповіла вона.

Наступною зупинкою маршу стало Міністерство охорони здоров'я. Дорогою до відомства активістів чекали семеро противники їхніх поглядів. Останніх завчасно обступила міліція, тому застосування сили з обох боків вдалося уникнути. З колони мітингувальників лише полетіла сніжка в опонентів.

Біля будівлі Міноздорову лунали заклики толерантно ставитися до представників сексуальної меншості, виступати проти діяльності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі, а також проти законопроектів, якими пропонується введення податку на бездітність, заборони штучного запліднення для жінок після 49 років та запровадження штучного запліднення тільки для подружжя.

Зазначимо, що слово було надане також іноземним представникам феміністичних рухів, зокрема французькій організації "La Barbe" (укр. "Борода"), учасниці якої ходили з прив'язаними до підборіддя бородами.

Марш закінчився о 15.30. Організатори закликали учасників розходитися великими групами задля безпеки.

Зараз ви читаєте новину «"Не продавайся за цветы - завтра станешь у плиты!" - У Києві мітингували феміністки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути