вівторок, 18 вересня 2018 17:40

Назвали головне завдання екзархів в Україні

Назвали головне завдання екзархів в Україні
Прибуття екзархів — це фінішна пряма в процесі становлення Української помісної церкви Фото: obozrevatel

Прибуття екзархів - це фінішна пряма в процесі становлення Української помісної церкви.

Про це Gazeta.ua сказав релігієзнавець Андрій Юраш.

Екзархи Вселенського патріархату архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади прибули до Києва і провели зустріч із президентом України Петром Порошенком. Єпископ Іларіон зачитав офіційне звернення патріарха Варфоломія до Порошенка, в якому Вселенський патріарх повідомляв про призначення 2 екзархів для України. Їхня мета - об'єднати українські православні церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УПЦ МП лякають розколом суспільства у випадку отримання томосу

"Екзархи Вселенського патріархату є де-факто послами, які вручили грамоти президенту від Константиополя. Це точка відліку діяльності представництва Вселенського патріархату в Україні. Вони виконуватимуть багато функцій. Представлятимуть інтереси Вселенського патріарха, транслюватимуть позиції Константинопольського патріархату, модеруватимуть процес діалогу між українськими церквами. Але найважливіше їхнє завдання - створення клімату, який призведе до об'єднуючого собору, в рамках якого буде втілена нова українська церква, яка звернеться до Вселенського патріархату з проханням про отримання томосу та затвердження себе як канонічної помісної Української церкви. Екзархи будуть задіяні лише до вручення томосу. Але краще було б, якщо їхня місія була безстроковою. Щоб представники церкви-матері, яка робить серйозний крок назустріч нашій державі, сприяли подальшому налагодженню партнерства. Досі Руська православна церква переконувала світ, що Україна - її канонічна територія. Тобто тут мають бути закріплені її моделі керування церквою, транслюватися її погляди. Константинополь показав, що це не так, і допомагає утворити не тільки альтернативну Московському патріархату церкву, а основне релігійне втілення в українському суспільстві. Це поставить Московський патріархат у вторинне, маргінальне становище. Прибуття екзархів - не точка безповоротності. Вона сталася у квітні цьогоріч, коли Вселенський патріархат прийняв рішення вивчити питання та визначити шляхи надання УПЦ канонічного статусу. Зараз фінішна пряма", - каже релігієзнавець Андрій Юраш.

Заява про невизнання анафеми Івану Мазепі - зараз одна з найбільших проблем для Руської Православної церкви.

Зараз ви читаєте новину «Назвали головне завдання екзархів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути