Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 17:27

Релігієзнавець назвав нову велику проблему для РПЦ

Релігієзнавець назвав нову велику проблему для РПЦ
Заява про не визнання анафеми Івану Мазепі зараз одна з найбільших проблем РПЦ Фото: UA Modna

Заява про невизнання анафеми Івану Мазепі - зараз одна з найбільших проблем для Руської православної церкви.

Про це Gazeta.ua сказав релігієзнавець Андрій Юраш.

Вселенський патріархат не визнавав канонічною анафему, яка була накладена на українського гетьмана Івана Мазепу Руською православною церквою.
Представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві архієпископ Іов Тельміський пояснив, що після першого зруйнування російськими військами Запорозької Січі 1709-го українське козацтво, яке перейшло під протекторат кримського хана, повернулось під юрисдикцію Константинопольського патріархату, і Мазепа разом із Пилипом Орликом були одними з перших, хто це зробив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В УПЦ МП лякають розколом суспільства у випадку отримання томосу

"Владика Іов - офіційна особа, що говорить від імені Вселенського патріархату. Він пояснив, що Мазепа був у повному зв'язку з православними священниками і помер, як віруючий канонічної православної церкви. Таким чином, московська анафема ніколи не існувала для Вселенського патріархату. Ця заява може бути базою для наступного важливого кроку. А саме до не визнання анафеми Московського патріархату щодо патріарха Філарета. Анафема Мазепі була суто з політичних причин. Він же не відвернувся від церкви. Навпаки, був благодійником, побудував три десятка церков. Політика не може бути підставою для прийняття рішення про накладання анафеми. Анафема - відлучення від спілкування через порушення певних церковних канонів. Цього Мазепа не зробив. Так само і патріарх Філарет не зробив нічого, що порушувало б православні догмати. У жодному своєму рішенні не заподіяв шкоди православного віровченню. Таким чином, анафема, яка 1997-го була йому накинута, несправедлива. Заява про Мазепу - зараз одна з найбільших проблем для РПЦ. Це показує Україні та всьому православному світу, що рішення, які приймає Москва, можуть бути не підтримані першим за честю Вселенським патріархатом", - каже релігієзнавець Андрій Юраш.

В УПЦ КП прогнозують, що керівником помісної церкви стане Філарет.

Зараз ви читаєте новину «Релігієзнавець назвав нову велику проблему для РПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути