вівторок, 18 вересня 2018 12:32

В УПЦ МП лякають розколом суспільства у випадку отримання томосу

В УПЦ МП лякають розколом суспільства у випадку отримання томосу
РПЦ лякає розколом українського суспільства в разі отримання Томосу. Фото: daily.rbc.ua

Надання українській церкві томосу про автокефалію та початок створення єдиної церкви в Україні може призвести до масштабного "розколу українського суспільства".

Про це заявив керівник справами Української православної церкви Московського патріархату митрополит Антоній.

"Ці дії можуть призвести до розколу українського суспільства, і найближчими роками або століттями треба буде відкинути думки про єдину церкву - саме це нас зараз хвилює найбільше. Існування двох церковних юрисдикцій розріже тіло нашого суспільства дуже глибоко, і я не уявляю, як потім його зцілювати. Звичайно, це призведе і до розколу в усьому православному світі", - розповів священик у своєму інтерв'ю РБК.

Також він зазначив, що від "єресі та розколу ніхто не застрахований", якщо не жити соборно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світовому православ'ї настане мир - Філарет про наслідки надання томосу Україні

"У церковній історії бували випадки, коли великі патріархи ставали єресіархами та розкольниками. Церква живе своєю повнотою. Єпископат діє не так, як хоче сам, або має від когось завдання, а відчуваючи, чим живуть люди. Люди для нас не електорат, як у політиків, у нас - народ Божий", - підкреслив митрополит Антоній.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів (представників), які будуть представляти Константинополь у Києві, - архієпископа Даніеля Памфилона зі Сполучених Штатів та єпископа Іларіона з Едмонтона, Канада. РПЦ відреагувала на призначення представників Константинополя в Україні та назвавши це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію". Після цього священний синод РПЦ на екстреному засіданні в п'ятницю, 14 вересня, вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату, а своїм вірянам заборонив згадувати патріарха в молитві.

У випадку отримання томосу-автокефалії для Української церкви, Руська православна церква втратить статус найбільшої у світі, а також втратить вплив на українське суспільство, яке має досі, вважає патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

Зараз ви читаєте новину «В УПЦ МП лякають розколом суспільства у випадку отримання томосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути