Ексклюзиви
пʼятниця, 07 березня 2008 13:21

НАТО відкриває двері Албанії, Хорватії і Македонії

Лідери НАТО зможуть відсвяткувати на саміті в Бухаресті в квітні цього року розширення альянсу ще за рахунок трьох балканських держав. Судячи по сигналах, отриманих від учасників що відбувся в четвер в Брюсселі наради міністрів закордонних справ, по Албанії і Хорватії угода буде досягнута швидко. По Македонії, зважаючи на вето Греції, все складатиметься набагато складніше, хоча, врешті-решт, і це питання зважиться.

Складнішим залишається діалог з Україною і Грузією. Росія загрожує націлити ракети на Київ у разі його зближення з 26 членами НАТО. Ще і з цієї причини Америка демонструє холодність, тоді як Італія стає виразником загальної думки, що прозвучала з вуст Массимо Д"алеми, що "обидві країни не готові, хоча в їх адресу слід направляти сигнали про відвертість, а не про перешкоди".

НАТО вважає за краще не дуже розкидатися. У альянсу вже є привід для неспокою - косовськая проблема - "делікатна, але не настільки, як очікувалося", відзначає глава МЗСа Італії, не говорячи вже про афганські проблеми з Вашингтоном, який спонукає союзників направляти додаткові війська, з Парижем, який вимагає вироблення "нової стратегії", і з Італією, яка стверджує, що "вона приклала максимум зусиль".

З питання про розширення НАТО просувається вперед з обережністю, сподіваючись на те, що можна буде добитися відміни вето відносно Ськопье, пов"язаного з тим, що визнання назви "Македонія" може реанімувати давні територіальні вимоги. Гра почалася, і її результат стане відомий лише в найостанніший момент, мабуть, буде достатньо розумним чином змінити назву балканської республіки.

До Бухареста будуть запрошений три кандидати на вступ, і буде зроблена спроба позитивно вирішити питання про прийом нових членів. Грузії і Україні залишиться тільки спостерігати за тим, що відбувається. "Ми поговоримо про це на саміті", - сказав генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер. Проте було вирішено, що краще не ухвалювати ніяких рішень із цього приводу, пише LaStampa.

Зараз ви читаєте новину «НАТО відкриває двері Албанії, Хорватії і Македонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути