На Тернопільщині у райцентрі Гусятин спекли 600-кілограмовий коровай. Він має у діаметрі 4 метри. Це найбільший спечений в Україні коровай. Рекорд зафіксував представник Книги рекордів України Олександр Вербіцький.
У селищі влаштували "Свято хліба". Як пояснив голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян, таким чином відзначили цьогорічні високі врожаї зернових в області. Коровай не пекли суцільним. Натомість його склали із 145 більших і менших за розмірами короваїв.
Як розповіла Gazeta.ua начальник організаційного відділу Тернопільської обласної державної адміністрації Світлана Безпоповцева, саме таким і був задум організаторів.
"Ми бачимо цей коровай як один великий", - зазначила вона.
Для випікання запросили місцеву жительку Гусятинського району Марію Костів.
"Ця жінка займається короваями. Вона за допомогою працівників приватної пекарні замісила тісто і спекла такі духмяні короваї", - сказала Безпоповцева.
Для тіста було використано 600 кг борошна, 15 кг масла, 1 кг маргарину, 1000 яєць, 5 кг родзинок, 30 кг цукру.
Як розповіла Костів, у роботі було задіяно семеро людей.
"Робилося все за дві доби. Все самі пекли, не було багато часу. Коли мені з облдержадміністрації запропонували цю ідею, я була шокована. Бо як за дві доби такий коровай спекти?" - розповіла вона.
Костів пече короваї на весілля.
"Уперше спекла коровай, коли мені було 26 років. А зараз уже 47", - додала вона.
Нагадаємо, раніше найбільшим короваєм вважали спечений цьогоріч у Сорочинцях Полтавської області. Він важив 475 кг, а в діаметрі мав 2 м і 21 см. За словами Безпоповцевої, ідея спекти найбільший коровай виникла ще до Сорочинського ярмарку. А тепер її просто втілили у життя.
Коментарі