пʼятниця, 08 серпня 2008 17:02

50-кілограмовий коровай спекли до двохсотріччя села

Автор: фото: Наталія ШУЛИК
  Наймолодші жителі Підозірки Зіньківського району (зліва направо) Артем Горбунов, Тетяна Мілька, Віка Сіренко з мамами. На святі дітям вручили подарунки. Зараз у Підозірці до 200 жителів
Наймолодші жителі Підозірки Зіньківського району (зліва направо) Артем Горбунов, Тетяна Мілька, Віка Сіренко з мамами. На святі дітям вручили подарунки. Зараз у Підозірці до 200 жителів

2 серпня в Підозірці Зіньківського району святкували 200-річчя села. З"їхалися півтисячі колишніх жителів. Спекли коровай вагою 50 кг.

О 14.00 у березовому гаю в центрі села поряд із Будинком кільтури розставляють вісім довгих столів. До свята в Підозірці готувалися місяць. Викосили бур"ян. У гаю побудували сцену. Страви готували найняті кухарки. Жінки напекли пирогів, зробили салати, замаринували шашлик. У казанах вариться польова каша. Її накладають у пластикові миски та пригощають усіх. Люди постійно під"їжджають. Вітаються та сідають за столи.

На сцену запрошують ансамбль ветеранів місцевого територіального центру "Вербиченька". Він часто виступає на районних святах.

— Але ж гарно зробили, — поправляє хустку на голові літня жінка. — Ні одного разу так не святкували. Даже за совєтської власті.

Сусіди за столом хитають головами.

Старожили між собою згадують, що першим сільським головою в Підозірці був Кирило Малий, а місцевий житель Володимир Бедах став генералом.

Ведуча зі сцени просить усіх згадати перших трактористок — Євдокію Теслю, Віру Похолкову, Ольгу Палієнко. Жінки піднімаються на сцену. Діляться спогадами про минуле.

— Давайте гордитися нашими старожилами — Іллею Довбишем, Іллею Теслею, Наталею Левошко, Марією Зуй, Федором Манайлом, — голосно каже ведуча. Просить аплодувати місцевій жительці Любові Якименко, яка має три ордени Трудової слави.

Під кінець чотири чоловіки виносять коровай із зерна нового врожаю. На ньому є назва села — Підозірка. Святковий хліб подарував Володимир Похилий.

Поет із сусіднього села Іщенківка Митрофан Гриценко спеціально до свята написав поему про Підозірку. Її слова зворушують гостей до сліз.

— На слідуючий рік отак теж зберемося, — перемовляються всі між собою.

Близько дванадцятої коровай роздають усім по шматку. У небі спалахує феєрверк.

День села відзначили за кошти місцевого сільгосптовариства "Паритет", вихідців із Підозірки Володимира Похилого, Миколи Костенка, Олексія Левошка. Нині вони живуть у Полтаві.

Минулого року "Паритет" на березі річки за селом організував конкурс "Грай, гармошко". День Підозірки домовилися проводити щорічно.

Зараз ви читаєте новину «50-кілограмовий коровай спекли до двохсотріччя села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути