четвер, 05 листопада 2009 18:14

Коровай печуть люди з міцними сім"ями

Коровай на весілля сина Олександра співак Павло Зібров, 51 рік, замовляв у друга  — отця Агафангела. Він живе у Вінницькій області.

— Коровай пекла матушка, Агафангел посвятив і привіз у Київ, — розповідає Зібров. — Він був  великим, кілограмів 5. Прикрашений традиційно — двома голубками з пшеничного тіста і гілочкою калини. Смачний! Довго не черствів. Їли тиждень по весіллі, був свіжий і пухкий.

Пекар-майстер зі столичного Булочно-кондитерського комбінату Михайло Загаба, 61 рік, каже, що коровай мають пекти добрі люди.

— Погана людина добрий хліб не спече. Пекар має мати художній смак, золоті руки і гарну душу. Коровай усе відчуває. Довіряємо пекти його людям з міцними сім"ями. Кажуть, це допомагає молодим.

Найбільший короваї, спечений на комбінаті, важив 9 кг.

— Із борошна, дріжджів і води готуємо опару, яка стоїть годину-півтори. Ділимо тісто навпіл. В одну частину додаємо цукор, маргарин, яйця, борошно, ванілін. З неї печеться основа короваю. Вона зазвичай темніша, бо цукор карамелізується. Поверхню змазуємо яйцем, щоб була гладенька і блищала.

Випікають при температурі 180–200 °С.

— Із прісної частини ліпимо прикраси — колоски, калину, соняшник, кільця. Вінчають коровай голуби — символ вірності. В основному використовуємо національні символи. Написи й емблеми практикують більше у тортах.

Каже, під час посту замовлень меншає.

— Найкоровайніші — серпень—жовтень. У ці місяці печемо втричі більше. Працюємо у дві зміни.

Зараз ви читаєте новину «Коровай печуть люди з міцними сім"ями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути