середа, 17 серпня 2011 15:25

Сорочинський ярмарок відкрили без Азарова

17 серпня у селі Великі Сорочинці Миргородського району Полтавської області відкрили Сорочинський ярмарок. На відкриття не приїхав прем'єр - міністр Микола Азаров, його у селі чекали близько 11.00.

"Сьогодні розширене позапланове засідання уряду. На ньому обговорюють, які недобудови в країні треба привести до ладу. Тому прем'єр і не приїхав", - пояснює відсутність Азарова губернатор Полтавської області Олександр Удовіченко. Разом з головою обласної ради Іваном Момотом він відкривав ярмарок.

"Сорочинський ярмарок - візитівка Полтавщини. Він розкриває потенціал області, наш економічний розвиток, вміння народних майстрів. З радістю вітаємо гостей з Росії та інших країн світу. Бажаємо гарного ярмаркування", - сказав Олександр Удовіченко. Сорочинський ярмарок цього року присвятили 20-річчю незалежності України і 180-річчю повісті Миколи Гоголя "Сорочинський ярмарок".

У Сорочинці приїхали гості з 18 країн. Організатори очікують, цього року ярмарок відвідають 900 тис. людей. Торік ярмаркувало більше мільйона полтавців та гостей області. Цьогоріч людей значно менше. Покупці жаліються на високі ціни.

"Деруть будь-здоров, - каже Віктор Іванов з Миргорода, - Продавцям містове нагнали, то вони і ціни зразу підняли".

Народні майстри традиційно торгують вишиванками, керамікою, сувенірами. Усюди продаються національні страви.

"Майстрів цього року набагато менше ніж завжди. Торгувати не вигідно, бо треба платити 1,5 тис. грн. благодійного внеску. Якби знала, що тут така дорожнеча, не приїжджала б", - каже Валентина Рожняківська. Жінка торгує керамікою. У минулому році з майстрів брали 200 грн. добровільного внеску. Тепер цю суму збільшили у 7,5 разів.

Організатори пояснють, здорожчання відбулося, через покращені умови торгівлі. "Я не вважаю, що ціни завищені. 5 років ми не збільшували ціну. Але зараз усе дорожчає і ми змушені переглянути цінову політику, бо не маємо допомоги з жодного бюджету. І я не думаю, що майстрів буде менше. Деякі з них мають постійні пільги і орендують торгові місця безкоштовно", - говорить Світлана Свищева, керівник проекту "Сорочинський ярмарок".

Організатори кажуть, якість товарів, яку везуть на Сорочинці важко перевірити. "Тому майже половина продукції - китайські сувеніри. 20 - 30 років тому сюди везли усе найдешевше, а зараз кожен хоче розпродатися подорожче".

Багато продавців із Західної України. "Куди не глянь, самі гуцули", - вигукує літній чоловік у брилі.

На символ ярмарку - пару волів, котрий звати Гай та Соловей цьогоріч не дають сідати бажаючим сфотографувати. Такі воли єдині в Україні.

"Куди ви лізете, вони аби цей ярмарок вистояли, - гукає до чоловіка, що збирається залізти на вола, їх доглядач Василь Муха. - Їм обом по 13 років. З 2003 року працюють на ярмарку. Старі вже стали дуже. Ледь на ногах тримаються, аби до кінця ярмаркування не впали".

Спеціально для Сорочинського ярмарку пекарі випекли великий коровай. Він має 465 кг. ваги, 78 см. висоти та 2 м. 21 см. у діаметрі. Хлібину внесли у книгу рекордів України.Організатори обіцяють, кожен учасник ярмарку зможе спробувати шматочок виробу.

Зараз ви читаєте новину «Сорочинський ярмарок відкрили без Азарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути