четвер, 24 березня 2011 16:50

Очеретяний дах не потребує ремонту 50 років

Автор: фото: Наталія Вісич
  Очерет косять взимку, в’яжуть у снопи висотою до двох метрів, діаметром до 20 сантиметрів. Сніп продають по 10–15 гривень. На один квадратний метр даху таких треба 10
Очерет косять взимку, в’яжуть у снопи висотою до двох метрів, діаметром до 20 сантиметрів. Сніп продають по 10–15 гривень. На один квадратний метр даху таких треба 10

Шиферний дах на власному будинку полтавець Владислав Панасенко, 29 років, планує перекрити очеретом. Зараз заготовляє його, із напарником робить очеретяні покрівлі на замовлення.

— Він екологічно чистий і довговічний, — пояснює. — Якщо дах зроблено під правильним кутом, не менше 40 градусів, може простояти 40–50 років, а шиферний — 15–20. Крім того, у шифері є азбест. Його найменша частинка, що потрапляє в легені, може викликати серйозні хронічні захворювання, навіть рак. А очерет — природний матеріал, це одночасно й утеплювач, і покрівля, що дихає. Не потрібно робити паро-, гідроізоляцію. Якщо це мансардний поверх, його не треба утеплювати, достатньо самого очерету. Пари через нього проходять, а дощова вода не просочується. Влітку прохолодно, взимку  тепло.

Очеретяних дахів на житлових будинках в області немає. Трапляються як елемент декору приміщень кафе, ресторанів.

— У Західній Європі очеретяний дах — це супердорого і суперкласно. У нас їх поки що сприймають як пережиток минулого, — говорить Владислав. — Більш поширений очерет у Києві, ним будинки вкривають в основному багатії або ті, хто почав задумуватися про здоров'я. Очерет — дуже гнучкий в укладці матеріал, на ньому можна вирізати будь-які візерунки. В Україні роблять тільки стандартні варіанти дво- і чотирисхилих дахів.

На Полтавщині кілька фірм та підприємств заготовляють очерет на продаж. У Великих Сорочинцях на Миргородщині дахи будинків готельно-етнографічного комплексу та павільйони торгової площі Сорочинського ярмарку вкриті місцевим очеретом.

— Він повинен вистоятися, вивітритися, щоб осипалося листя, — говорить Анатолій Дрожжа, керівник миргородської фірми "Каракал". — Географія нашого очерету дуже широка — Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Чернівці. Фірми та підприємці замовляють його для оздоблення офісів, торгових точок, альтанок та як утеплювач. Очеретом займаємося вісім років. Попит на цей матеріал постійно росте. Ми працюємо за голландською технологією. Так от, у Голландії близько 80 відсотків дахів приватних будинків зараз покривають очеретом, який постачають переважно з України.

Спочатку готують каркас даху будівлі, на який укладають ґратку.

— Очерет кулями чи снопами укладають знизу догори, перетягуючи проволокою із нержавіючої сталі, — пояснює Анатолій Дрожжа. — Плетіння очерету — складна процедура. Бригада з двох чоловік за день вкриває до 20 квадратних метрів даху. Очерет створює ідеальну вентиляцію приміщення, не боїться гниття. Головне — дотриматися технології укладання та сушіння. Завдяки товщині 35–40 см та вазі до 70 кілограмів на "квадрат" очеретяний дах стійкий навіть до ураганного вітру. Правильно встелена покрівля не потребує догляду та ремонту протягом 50 років. Ухил має становити 45–50 градусів. Що він крутіший, то довговічніша покрівля.

Українці не поспішають робити очеретяні дахи, бо бояться пожеж.

— Є спеціальні препарати — антипірени, обробка якими захищає від займання, — каже Владислав Панасенко. — Хоча у Європі задля екологічної чистоти їх не використовують. До того ж тієї обробки вистачає на рік, потім її пожежостійкість знижується вдвічі. Але очерет же не просто розкладений, а дуже щільно стиснений. Його важко спалити.

Літні люди кажуть: якщо очерет на покрівлі правильно вкладений і щільно стягнутий, то вогонь усередину не пропускає, а лише обгоряє.

За кордоном 1 кв. м очеретяної покрівлі коштує від 70 євро. В Україні — $50–100. Сніп очерету заввишки до 2 м, діаметром 20 см продають по 10–15 грн. На 1 "квадрат" даху треба 10 снопів.

Зараз ви читаєте новину «Очеретяний дах не потребує ремонту 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути