Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 16:46

Морські їжаки навчились самостійно гострити свої зуби (ФОТО)

Співробітники Університету Вісконсін - Медісон (США) проаналізували 3-міліметрові зуби каліфорнійського фіолетового морського їжака.

Морські їжаки славляться перш за все своєю шипованої бронею. Але не всім відома їх ще більш приголомшлива особливість. Ці голкошкірі можуть у буквальному сенсі жувати камінь, не побоюючись за свої зуби. Роблять вони це зовсім не в пошуках їжі, а для облаштування затишних норок.

Як це можливо і чи допоможе це при розробці самозагострювальних інструментів?

Рентгенографія показала, що зуби є мозаїкою з двох типів кристалів кальциту: волокнистих і зігнуто-пластинчастих утворень, накладених одне на одне хрест-навхрест і скріплених наночастинками кальциту.

Між кристалами розташовані шари більш слабкого органічного матеріалу. Зуби морських їжаків ламаються саме у цих місцях. Вчені вважають, що природою так і було задумано: верхні ділянки зубів сточуються і поступаються місцем більш гострим.

Багато чого, втім, залишається незрозумілим. Наприклад, так і не встановлена точна композиція органічних шарів. Нічого певного не можна сказати і про функції різного типу кристалів.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Морські їжаки навчились самостійно гострити свої зуби (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути