четвер, 25 листопада 2010 17:20

Учені отримали потомство від "живої яєчні" (ФОТО)

Отримати потомство унікальною медузи вдалося співробітникам зоопарку Базеля, що у Швейцарії. Особливість полягає не тільки в тому, що дотепер ці ствірення в неволі не розмножувалися, але і в зовнішності медузи. З першого погляду її неможливо відрізнити від яєчні, посмаженої з одного яйця.

"Насправді, я б порівняв цих медуз із яйцями-пашот, адже вони плавають в товщі води, як і це оригінальне блюдо", - сказав один з керівників проекту відтворення медуз в неприродному середовищі.

Цей вид був спійманий в Середземному морі, і біологи стверджували, що створити умови для розмноження "медузи-яєчні" надзвичайно важко.

"В акваріумі повинна бути максимально схожа за складом морська вода, ми встановлюємо спеціальні лампи денного світла і забезпечуємо регулярне збалансоване харчування нашим медузам. У перші дні після народження медузи зовсім крихітні - близько одного сантиметра в діаметрі, але на яєчню вони стають схожі відразу", - повідомили швейцарські фахівці.

"Жива яєчня" - Cotylorhiza tuberculata - є одним з найпоширеніших видів середземноморських медуз. Її також можна зустріти в Адріатичному та Егейському морях. Істоти можуть досягати пристойних розмірів, до 35 - 40 см в діаметрі. На відміну від більшості інших представників типу, вони вміють пересуватися автономно, використовуючи лише силу підводних течій, які підхоплюють "білок" тіла медузи. У Cotylorhiza tuberculata є жалкі клітини, в яких міститься токсична речовина, а також дуже невелике жало. Для людей такі медузи абсолютно безпечні.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «Учені отримали потомство від "живої яєчні" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути