середа, 08 грудня 2010 14:45

Учені побачили, як равлики навчилися обдурювати змій (ФОТО)

Учені з Японії і Тайваню довели, що певний напрям закрутки раковини равликів Satsuma забезпечує молюскам надійний захист від змій.

Всі равлики одного роду звичайно мають якийсь один тип раковини. Вона може бути або правозакручена, або лівозакручена. У випадку наземних равликів Satsuma правило не працює. До цього роду належать види з різними варіантами закрутки.

"Перемиканням" між двома варіантами управляє лише один ген, який вважається видоутворювальним. Незважаючи на це, скласти задовільний опис примітивного процесу видоутворення не вдавалося.

Правозакручені Satsuma не можуть спарюватися з лівозакрученими. Це має перешкоджати поширенню равликів з "неправильним" лівим типом закрутки. Очевидно, лівозакручена раковина давала тваринам якусь важливу перевагу, яка компенсувала всі її недоліки.

Автори зібрали свідчення того, що вирішальну роль тут зіграв захист від хижаків - змій сімейства Pareatidae. Більшість равликів має правозакручену раковину. Змії в процесі еволюції адаптувалися до цього. На правій стороні щелепи в них значно більше зубів (Фото 2), ніж на лівій. Для лівозакручених Satsuma така спеціалізація хижаків вигідна.

В експерименті з японськими зміями Pareas iwasakii, яким згодовували равликів, загинули абсолютно всі правозакручені молюски. А 87,5% нападів на равликів з лівою закруткою закінчилися невдачею.

Географічний розподіл видів Satsuma також підтверджує висновки вчених. На складеній ними карті практично всі області проживання лівозакручених видів равликів потрапляють в область розповсюдження змій Pareatidae.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені побачили, як равлики навчилися обдурювати змій (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути