понеділок, 27 грудня 2010 12:13

Учені видресирували щурів знаходити туберкульозні бактерії (ФОТО)

Проведений у Танзанії експеримент засвідчив, що хомякоподібні щури Cricetomys gambianus можуть істотно спростити і прискорити перевірку зразків мокр?ти на наявність туберкульозних бактерій.

Хомякоподібні щури - це дуже великі мишеподібні гризуни. Вони досить погано бачать і покладаються на гострий нюх. Ця їх якість і зацікавила науковців. Голландська неурядова організація APOPO вже більше десяти років займається дресируванням C. gambianus, які допомагають саперам виявляти міни. Тварини розумні та дружелюбні, легко піддаються навчанню, і цей проект швидко розвивається.

У 2004 році стартувала інша програма, пов'язана з діагностикою туберкульозу. Виявилося, що нехитру методику тестування вирощені у неволі щури можуть освоїти за 5-6 місяців. У витягнуту клітку з твариною поміщають розташовані в ряд зразки мокр?ти. C. gambianus послідовно перевіряє кожен з них, на деякий час затримуючись біля туберкульозних. Якщо пацюк не помиляється, експериментатори нагороджують його шматком банана.

У грудневому номері American Journal of Tropical Medicine and Hygiene вчені опублікували результати наймасштабнішого тестування можливостей щурів. Взявши зразки мокр?ти у 10 523 пацієнтів, фахівці провели стандартне мікроскопічне дослідження і виявили шукані бактерії в 13,3% проб. Потім ці ж зразки запропонували щурам.

Гризуни не тільки виявили більше 90% уже відомих туберкульозних зразків, а й знайшли близько 1 400 нових. Більш ретельне вивчення останніх під мікроскопом засвідчило, що в 620 випадках (приблизно 5,9% від загального числа проб) тварини мали рацію. На думку авторів, насправді "помилкових спрацьовувань" у щурів менше, оскільки виявити захворювання з використанням мікроскопа вдається не завжди.

Основними достоїнствами оригінального способу діагностики вчені називають простоту і невисоку вартість. За показниками надійності він ніколи не зможе конкурувати з сучасним молекулярно-генетичним аналізом на основі полімеразної ланцюгової реакції. Однак подібне ДНК-тестування обходиться приблизно в 20 доларів в перерахунку на один зразок. Для країн, що розвиваються, це неприйнятно.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені видресирували щурів знаходити туберкульозні бактерії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути