субота, 07 січня 2023 01:50

Морозити чи викидати – що робити із залишками їжі після новорічного святкування

Морозити чи викидати – що робити із залишками їжі після новорічного святкування
Новорічне застілля цьогоріч добігає кінця. Фото: pixabay.com

Після святкування Нового року більшість досвідчених господарів намагаються подовжити "життя" стравам.

Але дотримання всіх правил не захищає від ситуації, коли з'їсти наготовлене не встигають, пише Depo.ua.

Як подовжити "життя" стравам

Для приготування страв важливо обирати свіжі продукти, не заправляти салати соусами заздалегідь та не залишати у салатниках столових приладів. Також не використовувати одну ложку для всіх страв на столі.

Наприклад, заправлений салат може зберігатися 48 год., а ось його незаправлена версія за відповідної температури три – чотири доби.

Що потрібно викинути одразу

Розпрощатися треба із салатами, заправленими кисломолочними продуктами й соусами (майонезом зокрема) одразу після застілля. Якщо розумієте, що у найближчі 12 год. ви не зможете їх доїсти. Варто позбутися слабосолоної риби та м'ясної й сирної нарізок, які простояли декілька годин. Усі залишки на тарілках також потрібно викинути.

Банки консервованих грибів, огірків, помідорів можна використовувати протягом 12 год. після відкриття. Якщо консервовані вироби простояли в теплі тривалий час, їх теж краще позбутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від оригінального до веганського ‒ п'ять рецептів Олів'є

Що можна зберігати у холодильнику або морозильній камері

Потрібно запастися герметичними упакуваннями або спеціальними місткостями. Вони мають бути сухими та чистими. Відмінна альтернатива лоткам – пакети на "блискавці", які займають менше місця. Коштують вони набагато дешевше й у них можна зберігати як хліб, так і заморожений бульйон, фрукти, ягоди та овочі.

Кожен вид їжі в холодильнику або морозилці потрібно зберігати окремо. Наприклад, смажену рибу упакуйте окремо, фаршировану рибу окремо, овочі тощо. Запечену птицю, м'ясо, рибу, котлети, паштети можна зберігати декілька днів запакованими в холодильнику, а можна їх заморозити. Коли захочете їх вжити, просто дістаньте страву з морозилки і дайте їй постояти у теплому приміщенні. Також можна заморожувати деякі фрукти – наприклад, шматки ананаса, винограду, яблук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голлівудська зірка в машині й пшениця для птахів – зірки поділилися різдвяними історіями та рецептами фірмової куті

Заливна риба та холодець добре зберігаються у холодильнику та на морозі. Наприклад, на балконі. А ось заморожувати холодець не варто.

У морозильній камері добре зберігається копчена риба: її там можна залишати на пів року. Дехто заморожує ікру чи навіть сир. Пам'ятайте, що готові м'ясні вироби краще не зберігати більш як чотири місяці, молочні – три місяці, а овочі та фрукти – 12 місяців. Головне – герметична упаковка. Також можна заморозити майонез. Залишки зелені також чудово зберігаються у морозилці і їх можна використовувати при приготуванні супів та бульйонів.

Хліб можна помістити у морозилку, а після розмороження – підігріти у тостері або у духовці. А ось кондитерські вироби краще зберігати у холодильнику. Вироби зі збитим кремом (білки, вершки) зберігають не більше 48 год., а ось печиво та кекси можна зберігати при кімнатній температурі у сухому місці декілька тижнів.

Морозилка – ідеальне місце для тіста. Його можна зберігати декілька місяців у герметичному пакуванні.

Що зі святкового столу можна використати для приготування інших страв

Якщо залишилася м'ясна чи сирна нарізка, ананаси, оливки – їх можна поєднати, зробивши піцу. Також можна зварити солянку, до якої додати копченості, м'ясну нарізку, ковбасу та оливки зі столу.

Із залишків пюре можна зробити зрази, а із рису – плов. З картоплі, наприклад, запеченої, можна приготувати печеню з м'ясом чи овочеве рагу.

Фрукти підійдуть для компотів, а овочі – для супів та рагу.

Альтернативний спосіб утилізації залишків їжу після Нового року

Свіжі страви можна взяти із собою в гості, але найкращий варіант – допомогти нужденним. Дізнайтеся адресу пункту обігріву безхатьків і вирушайте творити добрі справи.

Зверніть увагу на те, що продукти мають бути свіжими й герметично запакованими. Не змішуйте страви, салати й запаковуйте усе в індивідуальну упаковку, яку можна придбати у кожному супермаркеті у відділі одноразового посуду.

Похмілля ‒ це не лише неприємні відчуття після бурхливого алкогольного застілля. Цей синдром має ще й суттєвий згубний вплив на здоров'я людини загалом.

Швидко позбутися похмілля можна за допомогою яєць.

Зараз ви читаєте новину «Морозити чи викидати – що робити із залишками їжі після новорічного святкування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути