четвер, 10 липня 2008 16:02

Міський суд Гааги визнав імунітет ООН

Міський суд Гааги визнав, що не володіє юрисдикцією для розгляду позову проти ООН родичів жителів мусульманського анклава Сребреніца в Боснії, яких в липні 1995 року "блакитні каски" залишили без захисту, що призвело до депортації боснійськими сербами з анклава тисяч жінок і дітей та вбивства більше восьми тисяч осіб.

Як повідомив представник суду, міський суд Гааги ухвалив таке рішення, оскільки ООН має імунітет проти судового переслідування.

Проголошену ООН "зоною безпеки" Сребреніцу охороняв тоді нідерландський батальйон. Після того, як серби зайняли Сребреніцу, голландські миротворці не тільки не виступили на захист місцевих жителів, але навіть не дозволили місцевому персоналу залишитися в розташуванні батальйону, відправивши їх на загибель, а також допомагали депортувати мусульман з анклава. Родичі жертв цього злочину подали в 2007 році до суду на ООН, а також порушили справу проти нідерландської держави. Вони зажадали, зокрема, компенсації на суму не менше чотирьох мільйонів доларів.

Голландська влада стверджувала, що батальйон миротворців нічого не міг зробити, оскільки командування силами ООН покинуло його напризволяще, не надавши повітряної підтримки.

ООН послався на свій імунітет і вважає, що національний суд не може розглядати справу проти цієї міжнародної організації.

"У міжнародному праві визнано, що ООН володіє абсолютним імунітетом, і ця норма завжди дотримується", - йдеться в прийнятій в міському суді Гааги постанові.

Тепер адвокати родичів жертв геноциду в Сребреніце мають намір звернутися до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Міський суд Гааги визнав імунітет ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути