пʼятниця, 29 травня 2020 11:54

Кулеба виправдовується, чому назвав гей-пари фіктивним подружжям та порівняв із ґвалтівниками
3

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба змушений був виправдовуватися щодо свого скандального допису в соцмережах.

Напередодні в пості на Facebook він порівняв сурогатне материнство з "торгівлею дітьми" та "рабством" для жінок, а також назвав "фіктивним подружжям" гей-пари, які намагаються отримати дітей завдяки сурогатному материнству.

Його допис спричинив скандал у соцмережах. Найбільше обурень викликала фраза, в якій в одному контексті згадуються гей-пари та ґвалтівники, пише ВВС.

Допис уповноваженого з прав дитини Миколи Кулеби про сурогатне материнство викликав обурення в користувачів соцмереж
Фото: facebook.com/KulebaMykola
Допис уповноваженого з прав дитини Миколи Кулеби про сурогатне материнство викликав обурення в користувачів соцмереж
Уповноважений з прав дитини Миколи Кулеба оновив допис про сурогатне материнство, який викликав обурення в користувачів соцмереж

"Реклама сурогатного материнства, яка сьогодні всюди, "кричить" нам про радісних батьків і щасливі сім'ї. Але вона не говорить нам про те, хто насправді ховається за красивим рекламним буклетом. Є випадки, коли сім'ї - фіктивні, коли "подружжям" можуть виявитися і гомосексуальні пари, і ґвалтівники", - зазначив Микола Кулеба.

Реакція не забарилася: багато користувачів соцмереж закликали Кулебу вибачитися або взагалі піти у відставку.

Зокрема, журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва закликає Миколу Кулебу залишити соцмережу і піти у відставку.

"Спочатку омбудсмен з питань дітей Микола Кулеба ліз у дітородні органи жінок. Тепер Остапа понесло і він уже визначає, хто такі ґвалтівники, а хто такі геї. І що Україна, мовляв, оазис, де геї-ґвалтівники можуть купити дитину у сурогатної матері. З такими поглядами йому не в омбудсмени треба, а продавати мощі святих в лавці Києво-Печерської лаври", - зазначає Марина Данилюк-Ярмолаєва.

Голова правозахисної організації Amnesty International Оксана Покальчук пише у Facebook, що в неї виникли сумніви у компетентності Дмитра Кулеби.

"Порівнювати метод лікування безпліддя (чим є насправді сурогатне материнство) із "торгівлею дітьми" - глибоко помилкове та маніпулятивне судження з правової точки зору. Сурогатне материнство - це своєрідний останній шанс для подружжя мати свою дитину, коли всі інші методи лікування безпліддя уже пройдено", - зазначила правозахисниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірина Білик розповіла про сурогатне материнство для сина

Вона також вважає дискримінаційним висловлювання пана Кулеби щодо одностатевих пар, і закликає його перепросити за "слова, які несуть ненависть в українське суспільство".

"Ставити гомосексуальні пари, де двоє дорослих людей (жінок або чоловіків) зі свідомої згоди перебувають у стосунках, в один ряд зі злочинцями, що скоїли сексуальне насильство, - неприпустимо", - наголошує пані Покальчук.

Журналіст та медіаексперт Отар Довженко назвав дитячого омбудсмена ксенофобом.

"Це вже таке позорисько, що я навіть не знаю, як з цього пожартувати", - пише журналістка та засновниця фонду паліативної допомоги "ЛаВіта" Маргарита Тулуп.

Директор аналітичного центру CEDOS Іван Вербицький вирішив пояснити чиновнику різницю між зґвалтуванням та гей-стосунками.

"Зґвалтування - це насилля і злочин, а гомосексуальність - це сексуальна орієнтація, яка є одним з варіантів норми. Я не вибирав свою сексуальну орієнтацію. Я не розумію, чому сам факт мого існування ви ставите в один ряд з насиллям і скоєнням злочину", - пише він.

"Моя сім'я не є фіктивною, пане Кулеба. На жаль, вона є дискримінованою і держава відмовляє мені у праві укладати шлюб", - наголошує Іван Вербицький.

Після хвилі критики дитячий омбудсмен змінив допис. В оновленні він пояснив свою думку.

Автор: facebook.com/KulebaMykola
  Уповноважений з прав дитини Миколи Кулеба оновив допис про сурогатне материнство, який викликав обурення в користувачів соцмереж
Уповноважений з прав дитини Миколи Кулеба оновив допис про сурогатне материнство, який викликав обурення в користувачів соцмереж

"Для тих, хто сприйняв текст як дискримінацію, хочу роз'яснити, що саме я мав на увазі. Відповідно до законодавства України, скористатися послугами сурогатного материнства в Україні може подружжя, відповідно до Сімейного кодексу України - це чоловік та жінка, шлюб яких зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. І тому ті особи, які не мають відповідного свідоцтва, йдуть на обман, щоб отримати дитину. Вони створюють фіктивні шлюби, підроблюють документи, йдуть на інші "схеми, щоб отримати дитину незаконним способом", - написав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти на продаж: у готелі тримають немовлят, яких народили для іноземців

Втім, деякі користувачі підтримують заяву чиновника.

"Пане Миколо, підтримую! В мене родичка працює в одній такій лікарні в Києві, так от що відбувається, кожен місяць біля сотні китайців, індусів та інших іноземців приїзджають для купівлі малюка від української сурогатної матері. Це не є нормально, люди добрі, це справжня торгівля і дійсно рабство!" - пише в коментарі до допису Миколи Кулеби Дмитро Молчанов.

Пан Молчанов, як і деякі інші коментатори, одночасно засуджує одностатеві шлюби

"Люди добрі, ви у своєму розумі, ті, що підтримують торгівлю дітьми. Кулеба вірно все написав. А хто хоче, хай продасть свою крихітку комусь. Зовсім з ума зійшли. Я би ще добавила, скільки дітей зникає на утіху збоченцям у світі, педофілам, і я думаю, що з України туди також йде трафік", - пише Олена Агафонова в коментарі до допису.

Комерціалізація і дозвіл отримувати "послугу" сурогатного материнства в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Сурогатне материнство в країні неврегульоване і порушує права дітей, вважає уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

На його думку, в такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином із немовлятами. Притому реальна кількість дітей, яких "постачають" таким чином, невідома.

Зараз ви читаєте новину «Кулеба виправдовується, чому назвав гей-пари фіктивним подружжям та порівняв із ґвалтівниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути