Ексклюзиви
четвер, 11 липня 2024 13:13

Костянтину Жеваго обрали запобіжний захід без його участі - адвокати

Костянтину Жеваго обрали запобіжний захід без його участі - адвокати
Костянтину Жеваго обрали запобіжний захід. Фото: FERREXPO

Адвокати відомого підприємця, інвестора і мецената Костянтина Жеваго повідомляють про обрання йому Вищим антикорупційним судом (ВАКС) запобіжного заходу в порядку ч. 6 ст. 193 КПК.

Можливою метою обрання судом такого запобіжного заходу є подальше проведення спеціального досудового розслідування без участі пана Жеваго.

Вони вважають такі дії НАБУ та САП маніпулятивними. Адже, більше року детективи комунікували та здійснювали всі необхідні процесуальні дії за участі Костянтина Жеваго.

У такий спосіб детективи позбавляють його можливості захищатися від необґрунтованих звинувачень проти нього, чим порушують його конституційні права.

"Я дуже здивований дізнатись від своїх адвокатів, що суд обрав мені запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у цій справі без моєї участі. І це відбулось не дивлячись на те, що суд повідомив мене про засідання, але в подальшому не допустив мене до безпосередньої участі в ньому, що порушує процедури, яких вимагають українські та міжнародні закони.

Крім того, детективи НАБУ порушили вимоги КПК України, не вручивши мені клопотання про обрання запобіжного заходу. Хоча до цього всі документи мені вручалися. Мені незрозумілий такий вибірковий підхід та чому суд закриває очі на наявні порушення закону.

Я неодноразово підтверджував і підтверджую готовність співпрацювати зі слідством у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом. Про це з першого дня я повідомляв органи слідства безпосередньо та у своїх відкритих зверненнях", - підкреслив Костянтин Жеваго.

Зокрема, НАБУ та САП в установленому порядку були поінформовані паном Жеваго про його місцезнаходження на території Франції. Згідно з КПК, у такому випадку слідчі та процесуальні дії повинні проводитися на території країни перебування. Саме з цією метою детективи НАБУ почали здійснювати у Франції процесуальні та слідчі дії за участі Костянтина Жеваго в порядку міжнародної правової допомоги. Пан Жеваго в контакті з НАБУ та САП, завжди з'являється за викликом до французьких правоохоронних органів, отримує у Франції процесуальні документи від НАБУ, у разі необхідності відповідає на них та бере участь у процесуальних діях, ініційованих Бюро.

"Нам відомо, що завтра відбудеться допит Костянтина Жеваго. За словами детективів, вони планують приїхати до столиці Франції, щоб безпосередньо взяти участь у допиті нашого клієнта. Такий самий намір має і прокурор САП. Тобто, з одного боку, НАБУ більше ніж рік проводило і проводить слідчі дії за участі пана Жеваго, а з іншого - вважає це неможливим і обирає запобіжний захід у вигляді тримання під вартою заочно", - зазначила Наталія Пушина, адвокатка Костянтина Жеваго.

Вона звертає увагу на логічну невідповідність та порушення норм закону: як і для чого, з якою метою необхідно було обирати заочно запобіжний захід її клієнту, якщо детективи та прокурор ще не провели всі необхідні слідчі дії і самі їдуть до Франції на допит? Який сенс у цій поїздці, тим більше за гроші платників податків? Очевидно, що це було здійснено з метою створення штучних підстав для тиску на пана Жеваго у кримінальному провадженні, шляхом подальшого тримання Костянтина Жеваго під вартою та проведення щодо нього спеціального досудового розслідування без його безпосередньої участі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому влада переслідує бізнес - Жеваго назвав причини

"Заочно було обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту людині, яка ніколи не переховувалась і не переховується від органів слідства та суду, комунікує з ними, постійно прибуває за всіма викликами до слідчих і бере участь у всіх слідчих та процесуальних діях. Маніпулятивне рішення взяти під варту дозволяє детективам ініціювати здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо нашого клієнта, що виключає його участь у ньому. Тобто, Костянтин Жеваго вже не зможе особисто користуватися своїм правом на захист", - додала Наталія Пушина.

Адвокати оскаржуватимуть незаконне рішення слідчого судді до апеляційної палати ВАКС. І сподіваються на справедливий та неупереджений розгляд цієї справи даною судовою інстанцією.

Також захисники Костянтина Жеваго закликають суддів, детективів НАБУ та прокурорів САП дотримуватись законодавства України, діяти в межах КПК, проводити неупереджено та прозоро слідчі та процесуальні дії і не порушувати конституційні права їхнього клієнта, зокрема його невід'ємне право на захист, справедливий і неупереджений суд. І підкреслюють, що такі протиправні дії протирічать судовій практиці Європейського суду з прав людини, куди вони мають намір звертатися.

Виконавчий директор Ferrexpo Лучіо Дженовезе в інтерв'ю Financial Times закликав українську владу не перешкоджати діяльності компанії, оскільки українські прокурори вимагають компенсацію від її найбільшого акціонера, а не від компанії.

Зокрема, Дженовезе заявив, що такі юридичні дії загрожують підірвати довіру інвесторів до України, коли країні потрібно залучати зарубіжний капітал.

Зараз ви читаєте новину «Костянтину Жеваго обрали запобіжний захід без його участі - адвокати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути