вівторок, 11 червня 2024 21:48

Корупція під час війни: овочерізки для укриттів на півтора мільйона

Вже рік в столиці слухається нашуміла справа про закупівлю супердорогих овочерізок для шкільних укриттів. Це не заважає підозрюваній чиновниці далі проводити тендери

Барабани на роботі, лакшері – на відпочинку

11 червня Дніпровський районний суд Києва продовжив розглядати кримінальну справу по обвинуваченню керівниці адміністративно-господарського відділу управління освіти Дніпровської районної адміністрації Ольги Дроздової. Її підозрюють у розтраті майна та зловживанні службовим становищем під час проведення тендерів на закупівлю стільців для перебування дітей в укриттях та імпортних овочерізок, які, на думку чиновниці, вкрай необхідні в укриттях.

Автор: Тетяна Рихтун
  Підозрювана Ольга Дроздова від спілкування з журналістами відмовляється
Підозрювана Ольга Дроздова від спілкування з журналістами відмовляється

Минулого літа, як ми пам'ятаємо країну збурила ця історія, коли чиновниця хотіла не тільки овочерізки в укриття закупити, але й барабани, вкрай "необхідні" під час тривог, за бюджетні гроші придбати. Закупівлю барабанів після виникнення скандалу вдалося зупинити, а от стільці за "золотою" ціною закупили. Це і стало причиною відкриття кримінального провадження.

Широку увагу чиновниця привернула тоді не лише своїми фантасмагоричними комбінаціями з барабанами-овочерізками, а й своїм лакшері-стилем життя, що явно не відповідав її заробітній платі. В Інстаграмі леді, приміром, хизувалася сумочкою за 2,5 тисячі євро, при зарплатні в 24 тисячі гривень за місяць.

Автор: Фото: Олександр Соколовський у Facebook
  Ольга Дроздова з коштовним аксесуаром - сумочкою за 2 490 євро
Ольга Дроздова з коштовним аксесуаром - сумочкою за 2 490 євро

Далі ще брендові худі, окуляри за понад тисячу доларів, і все це на фоні заморських пейзажів – катарських, дубайських чи ще якихось, в чому пересічна публіка трохи плутається.

Автор: Фото: Олександр Соколовський у Facebook
  Вартість сумочки Ольги Дроздової  віднайшли у мережі
Вартість сумочки Ольги Дроздової віднайшли у мережі

На жаль, НАЗК досі не зацікавили декларації чиновниці, в яких не зазначено інших джерел доходу, окрім заробітньої плати. Але то вже інша історія.

Непереконливі свідки та активні громадяни

В судовому засіданні перший же свідок, директор дошкільно-навчального закладу № 53 Олена Ястремська під час допиту спростувала твердження, що обладнання необхідне для укриття. На запитання прокурора Сергія Столярчука, чи годують дітей в укритті і чи використовуються овочерізки під час повітряних тривог, свідок однозначно відповіла - ні.

Далі в суді виступив генеральний директор ТОВ "Торговий Дім "С-Проф" Ігор Фар'ян. Це його компанія поставила овочерізки для укриттів. На жаль, Ігор Фар'ян не зміг відповісти на запитання прокурора Сергія Столярчука, чому обладнання, яке знаходилось на складі з 2021 року і коштувало трохи більше 70 тисяч гривень, на тендері закуповувалось за ціною майже вдвічі вищою – у 132 тисячі гривень.

Члени громадської ради при Дніпровській райдержадміністрації, присутні на засіданні, однозначно коментують хід процесу.

"Коли з'явились ці закупки, ми відразу зрозуміли, що ціни завищені", - розповідає заступниця голови ради Людмила Шашкіна. – Чекали хоч якихось пояснень, але я в шоці від виступу генерального директора торгового дому: він йде на суд і… нічого не пам'ятає. Не вірю, що директор не в курсі всього, що у нього відбувається".

З нею солідарна ще одна заступниця Громадської ради при Дніпровській РДА Ірина Ковальчук: "Свідки, які були сьогодні допитані, не заперечують, що це були схеми".

Громадські активісти приходять на всі засідання і сподіваються, що справа нарешті завершиться справедливим вироком. А ще вони відстежують закупівлі, які проводить Управління освіти Дніпровської райдержадміністрація, бо ж Ольга Дроздова досі працює в управлінні і очолює саме відділ, який займається, не дивуйтесь, саме тендерами. І це при тому, що так би мовити, в попередньому своєму житті, тобто, до освітянської ниви, вона працювала посаді директора комунального притулку для тварин, за що теж отримала кримінальну справу. Тоді вона прославилась тим, що тварин стерилізували по кілька разів, звісно, кожного разу, заробляючи свою копійку. Тож є багато підстав і нам стежити далі як за судом, так і за діяльністю чиновниці.

Прикро лише, що пані Ольга, коли ми намагались розпитати її як про хід справи, так і про статки та розкішний стиль життя, не відгукнулась на наше прохання. Що ж, будемо слухати свідків, прокурора та небайдужих громадян…

Зараз ви читаєте новину «Корупція під час війни: овочерізки для укриттів на півтора мільйона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути