Ексклюзиви
вівторок, 10 січня 2012 18:46

Київські художники ночують у своїх майстернях, аби їх не викинули на вулицю
16

Фото: Фото: Тарас Подолян

Художників намагаються незаконно виселити з будівлі, яка знаходиться на Андріївському узвозі.

"В 1982 році, коли Спілка художників орендувала цей будинок, узвіз був брудною закинутою вулицею, по якій бігали щурі, жили самі бомжі й колишні зеки, міліція сюди боялася носа сунути. Своїми руками робили ремонт, ночами охороняли, аби місцеві не розтягнули наші майстерні по цеглині. Доводилось з сокирою під рукою працювати", - розповів київський художник Вадим Корженко.

Його майстерня знаходиться за адресою Андріївський узвіз, 18. В будівлі працює 18 художників. 30 грудня на дверях вони побачили папір з вимогою звільнити свої приміщення.

"Начебто будинок не відповідає нормам пожежної безпеки, - продовжив Корженко. - Хоча жодної інспекції ми не бачили. Знову доводиться чергувати по ночах, боїмося підпалу".

В 2007 році Андріївський узвіз, 18 , всупереч бажанню Спілки художників як орендарів продали. Згідно з орендним договором, художники можуть перебувати у приміщенні до реконструкції будівлі.

"Ні плану реконструкції, ні затвердженої документації ми не бачили. Нас продали комерційній фірмі "Авіантбуд". Якісь телефони є, але зворотнього зв'язку нема. Дуже мутна фірма, ніхто не підіймає трубки. Хоча новий хазяїн підсилає молодих людей на дорогих машинах, які весь час щось намагаються поміряти. Не пускаємо, кажемо приходьте з представниками спілки, ми не господарі", - додав він.

За чутками, на місці історичної будівлі збираються звести багатоповерховий готель.

"Один суд, що продаж будівлі було здійснено незаконно і всупереч інтересам міста, ми вже виграли. Наступний 25 січня", - розповів живописець Олександр Добродій, який отримав майстерню після смерті Леоніда Жабинського в 2002-му році.

"До того по підвалах творив, винаймав за свій рахунок, облагороджував. Потім спілка проголосувала надати мені майстерню, претендентів було на неї декілька. Моїми роботами цікавляться наші галереї, так й закордонні ділери приїжджають. Але продати просто роботу важко. Іноземці зазвичай просять, щоб були якісь мотиви їх країни. Американці замовили серію, де б проглядалися силуети білого дому, Прістинського університету, Капітолію. Є стереотип, що в штатах самі хмарочоси. А в них насправді дуже гарна колоніальна архітектура ХVIII-XIX століть. Будівлі однолітки наших, одеських, київських, подільських будиночків", - додав Добродій.

Вхід до майстерень художників на Андріївському узвозі, 18 вільний. Після заходу сонця митці закриваються й залишаються ночувати.

Зараз ви читаєте новину «Київські художники ночують у своїх майстернях, аби їх не викинули на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути