Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2008 08:54

Китай обурений резолюцією Конгресу США, що засуджує уряд КНР

Китай висловив різке засудження з приводу схваленої в палаті представників Конгресу США резолюції, в якій критикується уряд КНР у зв"язку з ситуацією в Тибеті.

Про це стало відомо із заяви офіційного представника китайського зовнішньополітичного відомства Цзян Юй.

У його заяві сказано, що "схвалений документ вщент спотворює історію і реальність Тибету".

За словами Цзян Юя, резолюція, в якій абсолютно безпідставно засуджуються законні дії уряду цього автономного району КНР з врегулювання ситуації, "є грубим втручанням у внутрішні справи Китаю і серйозно ранить почуття всього китайського народу".

Дипломат в своїй заяві підкреслив, що події, які сталися в Лхасі в середині березня, не були "мирною демонстрацією", як їх називала "кліка далай-лами", а стали "неприкритими фактами серйозних злочинів".

"Деякі члени палати представників змішують істину і брехню, закривають очі на дії тих злочинців, хто здійснював погроми, підпали в Лхасі, - каже Цзян Юй. - Замість цього вони звинувачують народ і уряд Китаю".

"Ми хочемо попередити членів Конгресу США: чим більше ви захищаєте далай-ламу і підриваєте Олімпіаду, тим очевидніше стає дійсний стан речей, тим сильніше росте рішучість китайського народу захищати стабільність і етнічну цілісність в Тибеті, а також прагнення провести успішні Ігри", - мовиться в заяві.

Таким чином Китай вимагає, щоб "в Конгресі США чітко усвідомили явну причетність далай-лами до дій з розколу країни". Також уряд Пекіна "наполягають на негайному припиненні втручання у внутрішні справи Китаю".

Слід зазначити, що в схваленій резолюції Конгресу дії китайського уряду щодо учасників акцій протесту в Тибеті названі "невідповідними і крайніми".

Також в документі міститься заклик до уряду КНР припинити придушення мирних акцій протесту в Тибеті, вступити в "серйозний діалог" з вищим духовним лідером Тибету - далай-ламою, забезпечити вільний доступ до Тибету незалежних міжнародних спостерігачів і журналістів.

Тим часом, Європарламент проголосував в четвер, 10 квітня, за бойкотування урочистої церемонії відкриття Літніх Олімпійських ігор в Пекіні. Депутати вважають, що лідерам європейських країн не слід приїжджати на церемонію в тому випадку, якщо Китай не почне переговори з Далай-ламою про нормалізацію ситуації в Тибеті.

Заклики до бойкоту Олімпіади-2008 в Пекіні почалися негайно після того, як Китай отримав право на проведення Ігор. Нині очевидно, що Олімпіада в Пекіні відбудеться, проте незрозуміло - наскільки вона ушляхетнить міжнародний імідж Китаю.

Останнім часом, головною претензією до Китаю стала його Тибет політика - причиною стали заворушення, котрі відбулись в березні 2008 року. Нині Конгрес США визнає Тибет незалежною державою, окупованою іноземними військами, проте ця позиція офіційно не декларується виконавчою владою США, яка де-факто вважає Тибет частиною Китаю, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Китай обурений резолюцією Конгресу США, що засуджує уряд КНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути