четвер, 25 грудня 2008 10:16

Католики святкують Різдво Христове

Тисячі паломників відсвяткували Різдво Христове у Віфлеємі - місті, де, згідно зі Священним Писанням, з"явилося на світ немовля Ісус.

У світі налічується близько 1,2 мільярда християн, і для більшості з них 25 грудня є, разом з Великоднем, одним із двох головних свят у році. Близько 200 мільйонів православних християн, що живуть за юліанським календарем, відзначатимуть Різдво 7 січня.

У Храмі Різдва Христова, побудованому в IV столітті на тому самому місці, де, за християнським віровченням, з"явилося на світ немовля Ісус, пройшло різдвяне богослужіння.

Перед початком служби десятки паломників з Індії, Канади, США, Британії й інших країн виспівували біля входу в храм різдвяні гімни.

57-річний американець Девід Богенріф грав на кларнеті й проповідував місцевим підліткам.

"Віфлеєм - душа Всесвіту. Подивіться навколо - це вибух любові", - сказав журналістам 46-річний італієць Стефано Кроче.

Молитовний настрій данки Ельзи-Марії К"єркгаард, що прийняла католицтво п"ять років тому, був дещо зіпсований комерціалізацією свята. "Якийсь суцільний базар", - сказала вона кореспондентові Франс прес.

Справді, площа перед Храмом Різдва Христова була заповнена лотками з їжею, гірляндами, що світяться, синтетичними ялинками й надувними Санта-Клаусами. Йшла жвава торгівля сувенірами й смаженими каштанами.

На площі зібралося немало арабів-мусульман, яким явно подобалася атмосфера свята.

Влада Палестинської автономії прийняла посилені заходи безпеки, направивши до Віфлеєма додаткові поліцейські сили з Рамалли, Ієрихону й інших міст Західного берега.

Влада Ізраїлю дозволила двомстам арабам-християнам із сектора Газа, руху ХАМАС, що перебуває під контролем, проїхати через свою територію до Віфлеєма.

Відносне затишшя на Близькому Сході сприяло додатковому притоку паломників на Святу Землю. Їх кількість у Віфлеємі удвоїлася в порівнянні з минулим роком, і є найвищою з початку століття.

Тим часом Папа Бенедикт XVI відслужив різдвяну Північну месу в соборі Святого Петра в Римі.

Для тих, кому не знайшлося місця всередині головного католицького храму, на площі було встановлено гігантські екрани.

Раніше римський первосвященик, за традицією, благословив натовп з вікна свого ватиканського кабінету й запалив свічку, що символізує мир у всьому світі.

Мільйони християн у ці дні відвідують різдвяні богослужіння, влаштовують урочисті сімейні обіди й обмінюються подарунками.

Нагадаємо, що в Індії на Різдво місцева влада змушена була направити до свого курортного анклаву Гоа підрозділи сил безпеки. У зв"язку з терористичною загрозою учасників святкових заходів з нагоди Різдва і Нового року було забезпечено посиленою охороною, повідомляє newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Католики святкують Різдво Христове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути