Ексклюзиви
четвер, 17 липня 2008 16:56

Катерина Заїцька своїм волоссям відлякує диких кабанів

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Катерина Заїцька показує одне із семи опудал, які вона поставила на своєму городі в селі Надинівка Козелецького району Чернігівщини. На них жінка поприкручувала пасма свого волосся. Дикі кабани обходять її город 2 роки
Катерина Заїцька показує одне із семи опудал, які вона поставила на своєму городі в селі Надинівка Козелецького району Чернігівщини. На них жінка поприкручувала пасма свого волосся. Дикі кабани обходять її город 2 роки

У селах Косачівської, Морівської та Надинівської сільрад Козелецького району Чернігівщини люди ночами виходять із хат — стукають у залізні предмети, розпалюють вогнища. На їхніх городах дикі кабани риють картоплю та їдять кукурудзу. Через тварин перестали обробляти ділянки, розташовані далеко від дворів.

Хата 63-річного Миколи Заїцького в селі Надинівка Козелецького району стоїть окремо, на хуторці. Із трьох боків ліс. Через лужок дикі кабани протоптали стежку до городу чоловіка.

— Кабани в наших лісах жили завжди, а років п"ять тому унадилися, — розповідає Заїцький. — Перший рік після набігу на кукурудзу я розмотав переноски і світив 60-ватну лампочку. Наче допомагало. На другий рік переноски порвалися, а світло подорожчало. Вішали бляшанки на дріт, палили гнилі дрова. Спочатку кабани боялися. Потім звикли й вирили картоплю. Сусід Діма Пондер ночував на возі із радіоприймачем. Усю ніч грало, а все одно город витоптали.

Заїцьким порадили покласти в качани кукурудзи вату, змочену в одеколоні.

— Ми й поназасовували, — каже 59-річна Катерина Заїцька. — По периметру городу через кожні 3 метри. Смерділо "Тройним" навіть осінню, коли ламали качани. А кабани все одно потрощили. Ходили вони, поки я не придумала ставити чучела.

Господиня веде на город.

— Он звідти вони заходять, — показує на лісок жінка. — Там стоїть моє перше опудало. По периметру розставила ще сім "женщин". Убрала їх у свою одежу і в плаття дочок. До рук прив"язала пластмасові бутилки. Вони теліпаються, торохтять. А до них прив"язала своє волосся. Його запах теж їх лякає. Волосся чешу всю зиму і збираю докупи.

Два роки кабани не турбують Заїцьких. Риють за 50 м перед опудалами, але ближче підходити не наважуються.

У тракториста-приватника 43-річного Алі Мусаєва свині цьогоріч винищили 20 соток картоплі в полі та взялися ще за один город.

— Ми із сусідами біля хат обгородили городи, — каже Алі. — Хоч і дорого, але врожай дорожче. Частину забору зробили з часто прибитих жердок. По них  усю зиму їздили за 2 кілометри. Збоку поставили спільну сітку. Один сусід ще не обгородився. На ніч на городі прив"язує невеликого собаку. Але то марно. Кабани обходять його.

У селі Василева Гута Чернігівського району бачили, як один із городів господарі обтикали паличками з нанизаним смаженим салом. Хотіли показати кабанам, що з ними буде, як зазіхнуть на картоплю.

Селяни скаржилися в Козелецьку райдержадміністрацію. Та чиновники розводять руками: закон забороняє відстрілювати цих тварин до осені. Тоді видадуть ліцензії на полювання. Радять людям обгороджувати городи і страхувати врожай.

— Дикий кабан — тварина пластична, — пояснює директор регіонального ландшафтного парку "Міжріченський" Андрій Сагайдак. — Легко пристосовується до нової ситуації. На свиней не діють шкарабанки, світло, собаки, запахи. Вони обходять небезпеку, звикають до подразників. Найнадійніше — суцільна огорожа. Інша справа, що кількість кабана у "Міжріченському" штучно завищена. На 102,5 тисячі гектарів — більше 500 голів.

Кабани приходять із мисливського господарства "Міжріченське". Там кажуть, що кількість звіра — у межах науково обґрунтованих норм.

— Ми тільки відновили те, що було колись, — доводить заступник директора мисливського господарства Віктор Бурда. — За радянських часів кабан пасся на колгоспних полях і нікому не заважав. Зараз на наших полях не сіють. От вони й перейшли на городи. На осінь ми вже маємо 266 ліцензій на відстріл кабана.

У Європі за псування городів дикими тваринами платять компенсацію.

— Потрібні зміни до законів, — вважає секретар Косачівської сільради Козелецького району Світлана Гребеник, 31 рік. — Зараз усі дикі тварини належать державі. Мисливське господарство підгодовує свиней, стимулює їхнє розмноження, але відповідальності не несе.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Заїцька своїм волоссям відлякує диких кабанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути