неділя, 30 квітня 2006 14:03

Інтернет руйнує сім"ї

Психологи застерігають одружених від пошуку в мережі інтернет свого першого кохання. Професора психології Ненсі Каліш з Каліфорнійського університету дослідила, як інтернет може вплинути на подружнє життя, давши новий імпульс першому коханню.

Каліш вже 13 років досліджує психологічний феномен першого кохання, що знов спалахнуло. Люди, які знаходять свою першу пасію, закохуються знов, стверджує вона. Останнім часом в інтернеті з"являється все більше сайтів, створених заради того, щоб ще раз звести разом колишні пари.

Більшість чоловіків і жінок ніколи б не почали пошук, якби не існувало спеціальних сайтів знайомств або численних ефективних пошукових машин. Люди шукають героїв своїх колишніх романів через інтернет, тому що це просто і модно.

– Можна знову в дотепно листуватися. Людям здається, що вони у будь-який момент зможуть знов припинити відносини, - каже професор.

Майже чотири п"ятих всіх тих, хто знайшов один одного після розлуки і не полягав на момент зустрічі в шлюбі, був розведений або овдовів, залишаються разом на тривалий час. Саме ці відносини виявляються такими стабільними, оскільки в молодості формується особа.

Перше кохання відіграє в цьому велику роль. Якщо підійти з позицій фізіології, то сильні відчуття - такі собі гормональні "американські гірки" - зберігаються в глибинах нашої пам"яті. Тільки та людина, у якої подібні спогади вже є, може їх пізніше відтворити: перше кохання, можна сказати, це єдиний ключ для даного специфічного емоційного замку. Крім того, коли люди зближуються повторно, несприятливих обставин, що розділили їх колись, вже не існує.

Однак її дослідження показує, що пошук першого кохання не завжди приносить щастя. Якщо раніше - в 1993-1996 роках - 70% охочих знайти в мережі колишню любов не були у шлюбі, то сьогодні це співвідношення повністю змінилося.

Зараз 62% тих, хто шукає об"єкт свого першого кохання - одружені. Більшість з них зовсім не збираються заводити любовний зв"язок на стороні - вони займаються бездумним пошуком. Натрапляючи на ім"я, знайоме по минулих часах вони пишуть лист цій людині просто заради розваги.

–Вони не усвідомлюють, яка лавина відчуттів при цьому вивільняється: у мозку активуються ті ж зони, що і при прийомі кокаїну! - заявляє психолог.

В зв"язку з цим вона радить одруженим і заміжнім не зловживати можливостями інтернету. – – У жодному випадку не шукайте своє перше кохання: 62% пошуків закінчуються руйнуванням шлюбу і сім"ї, - попереджає вона, пише BABYCOM.

Зараз ви читаєте новину «Інтернет руйнує сім"ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути