середа, 26 січня 2011 14:19

Імпорт овочів та фруктів до України за 5 років зріс в 4 рази

Імпорт овочів та фруктів до України за 5 років зріс в 4 рази

Загальна сума імпорту овочів та фруктів до України в 2010 році порівняно з 2005 роком зросла в 4,2 рази, перевищивши $860 млн.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон. У фізичному вимірі імпорт продукції плодоовочівництва зріс на 77%.

За словами експерта, відбулося значне зростання імпорту тих продуктів, які традиційно виробляються в Україні.

Так, імпорт картоплі, капусти, цибулі, моркви, помідорів та огірків зріс у 18,5 разів за останні 5 років, досягнувши в 2010 році 190 тис. тонн. Закордонних яблук, груш, вишень, черешень та абрикос у минулому році було ввезено понад 210 тис. тонн, що майже вп'ятеро перевищує значення 2005 року.

"Таке зростання говорить про неспроможність України повністю на даному етапі забезпечувати себе власною продукцією плодоовочівництва., - наголосив Роман Сластьон. - Очевидно, що український ринок фруктів та овочів відчуває певний дефіцит навіть традиційних для нас видів продукції – про це свідчить не лише зростання їх імпорту, а й ріст внутрішніх цін".

За даними Держкомстату, споживчі ціни на овочі в грудні 2010 року порівняно з кінцем 2009 року зросли на 20,9%, поступившись за темпами зростання лише сирам. Зокрема, значно подорожчала картопля та капуста.

"Основними виробниками плодів та овочів в Україні є особисті селянські господарства, тому урбанізація та старіння села останніх років не сприяли росту цього трудомісткого сектору. Відповідно, комерційне плодоовочівництво в сільгосппідприємствах повинно набувати все більшої популярності, адже цьому сприяє нинішня ринкова кон'юнктура та прогнозоване зростання добробуту населення", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Імпорт овочів та фруктів до України за 5 років зріс в 4 рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути