вівторок, 28 грудня 2010 12:59

Овочі в Україні стали дорожчими, ніж у Євросоюзі

Овочі в Україні стали дорожчими, ніж у Євросоюзі

На сьогоднішній день ціни на овочі в Україні вже перевищують європейські.

Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.

За його словами, середня ціна капусти білоголової на вітчизняних оптових ринках складає 4,25 грн за кг, у той час як у Польщі - 29 євроцентів, а це на 28,5% менше, ніж у нас.

"Основними причинами цього є невисока ефективність виробництва овочів в Україні, а також нерозвиненість інфраструктури зберігання, транспортування і збуту", - переконаний експерт.

Він нагадав, що найбільший стрибок цін на овочеву продукцію стався у серпні-вересні. Формальним приводом для цього було зниження рівня виробництва і зменшення обсягів пропозиції на ринку.

За даними Держкомстату, в січні-жовтні 2010 року у порівнянні з відповідним минулого виробництво картоплі впало на 6,2%, овочів відкритого ґрунту - на 3,3%. Це незначне падіння виробництва супроводжувалося серйозним зростанням цін: всього за два місяці - з початку серпня до кінця вересня - закупівельні ціни на картоплю зросли на 29,6%, на капусту - на 46,7%.

"Цей стрибок і досі утримує ціни на овочі в Україні на рівні, вищому за ціни у ЄС. Запобігти подібній проблемі у майбутньому можна підвищенням ефективності виробництв, запровадженням новітніх технологій, створенням можливостей для малих виробників, розвитку переробки, зберігання, збуту тощо", - зазначив експерт.

На думку Гагалюка, причина такої непропорційності між виробництвом і вартістю продукції полягає в структурних проблемах ринку овочів.

95% картоплі виробляється в господарствах населення, які вже досить чутливо реагують на погодні проблеми або навіть інформаційні приводи.

"Якщо врожайність картоплі в господарствах населення порівняно з минулим роком впала на 5,8%, то в сільгосппідприємствах - на 12,4%. В сукупності це призвело до стійкого зросту цін", - сказав Гагалюк.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Овочі в Україні стали дорожчими, ніж у Євросоюзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути