На сьогоднішній день ціни на овочі в Україні вже перевищують європейські.
Про це в коментарі для Gazeta.ua повідомив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.
За його словами, середня ціна капусти білоголової на вітчизняних оптових ринках складає 4,25 грн за кг, у той час як у Польщі - 29 євроцентів, а це на 28,5% менше, ніж у нас.
"Основними причинами цього є невисока ефективність виробництва овочів в Україні, а також нерозвиненість інфраструктури зберігання, транспортування і збуту", - переконаний експерт.
Він нагадав, що найбільший стрибок цін на овочеву продукцію стався у серпні-вересні. Формальним приводом для цього було зниження рівня виробництва і зменшення обсягів пропозиції на ринку.
За даними Держкомстату, в січні-жовтні 2010 року у порівнянні з відповідним минулого виробництво картоплі впало на 6,2%, овочів відкритого ґрунту - на 3,3%. Це незначне падіння виробництва супроводжувалося серйозним зростанням цін: всього за два місяці - з початку серпня до кінця вересня - закупівельні ціни на картоплю зросли на 29,6%, на капусту - на 46,7%.
"Цей стрибок і досі утримує ціни на овочі в Україні на рівні, вищому за ціни у ЄС. Запобігти подібній проблемі у майбутньому можна підвищенням ефективності виробництв, запровадженням новітніх технологій, створенням можливостей для малих виробників, розвитку переробки, зберігання, збуту тощо", - зазначив експерт.
На думку Гагалюка, причина такої непропорційності між виробництвом і вартістю продукції полягає в структурних проблемах ринку овочів.
95% картоплі виробляється в господарствах населення, які вже досить чутливо реагують на погодні проблеми або навіть інформаційні приводи.
"Якщо врожайність картоплі в господарствах населення порівняно з минулим роком впала на 5,8%, то в сільгосппідприємствах - на 12,4%. В сукупності це призвело до стійкого зросту цін", - сказав Гагалюк.
Коментарі
6