вівторок, 18 травня 2021 15:16

Горішні Плавні очолили рейтинг індустріальних міст з найчистішим повітрям

Горішні Плавні очолили рейтинг індустріальних міст з найчистішим повітрям
Горішні Плавні на Полтавщині визнали найбільш екологічно чистим промисловим містом за підсумками 2020 року. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Горішні Плавні на Полтавщині за комплексним індексом забруднення атмосфери, як і позаторік, визнали найбільш екологічно чистим промисловим містом за підсумками 2020 року. Має показник 1,9, до 5 - рівень вважають низьким.

Цей індекс враховує ступінь забруднення атмосферного повітря п'ятьма домішками. Такі дані опублікувала Центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського.

Аналізували 39 найбільших індустріальних міст України. Стан забруднення повітря в містах України оцінювали за даними спостережень у 39 містах на 129 стаціонарних постах мережі моніторингу гідрометеорологічних організацій. Визначався вміст 22 забруднюючих речовин, включаючи вісім важких металів, пише "Лівий берег".

Найвищі показники забруднення за минулий рік знову має Маріуполь на Донеччині. Також високий рівень зафіксовано (в порядку зменшення) у Кам'янському Дніпропетровської області, Дніпрі, Кривому Розі на Дніпропетровщині, Одесі, Києві, Миколаєві, Херсоні та Запоріжжі. Там перевищені середні концентрації діоксиду азоту, формальдегіду, завислих речовин, фенолу, оксиду вуглецю, оксиду азоту, аміаку, діоксиду сірки та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Если выбирать: дышать дерьмом или говорить на украинском, мариупольцы выберут мову"

У цих містах розташовані великі промислові підприємства. У Маріуполі - Металургійний комбінат ім. Ілліча та Азовсталь, що належать групі "Метінвест"; в Кам'янському - Дніпроазот Ігоря Коломойського та Дніпровський металургійний комбінат, який перебуває в управлінні групи "Метінвест"; в Дніпрі - ДТЕК Придніпровська ТЕС, що належить групі "ДТЕК" і Дніпровський металургійний завод - група "DCH"; в Кривому Розі - АрселорМіттал Кривий Ріг групи "АрселорМіттал", Північний, Центральний, Інгулецький і Південний ГЗК, якими володіє "Метінвест"; в Києві - Дарницька ТЕЦ, що належить компанії "Євро-реконструкція"; в Запоріжжі - ПАТ "Запоріжсталь" групи "Метінвест".

Загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України за 2020 рік знизився з 8,2 до 7,0 порівняно з аналогічним періодом 2019-го. Це сталося через зниження рівня промислового виробництва в період пандемії.

П'ятірка лідерів із найчистішим повітрям у січні-грудні 2020 року виглядає так: Горішні Плавні Полтавської області - 39 місце, Ізмаїл на Одещині - 38-ме, Світловодськ Кіровоградської області - 37 місце, Харків - 36-те, Бровари на Київщині - 35 місце. З великих промислових підприємств у Горішніх Плавнях розташовані Полтавський, Єристівський та Біланівський гірничозбагачувальні комбінати групи Ferrexpo.

12 квітня Київ посів четверте місце в рейтингу міст за рівнем забруднення повітря з індексом 159 за норми 50. А 11 березня українська столиця посідала восьме місце серед міст, де дихати найважче.

Зараз ви читаєте новину «Горішні Плавні очолили рейтинг індустріальних міст з найчистішим повітрям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути