понеділок, 03 вересня 2007 12:01

Фільм Брайана де Пальми про війну в Іраку викликав шок у Венеції

Новий фільм режисера Брайана де Пальми "До друку" (Redacted), що розповідає реальну історію зґвалтування та вбивства 14-річної іракської дівчинки й усієї її родини американськими солдатами, приголомшив Венеціанський фестиваль. Шокуючі сцени викликали сльози у деяких глядачів.

"До друку" – одна з восьми американських картин, присвячених війні в Іраку, має з"явитись у прокаті найближчими місяцями разом зі ще однією стрічкою, присвяченою цій самій темі, яка також бере участь у Венеціанському кінофестивалі, передає Reuters.

Фільм, до роботи над яким режисера підштовхнув один із найсерйозніших злочинів, здійснених американськими солдатами в Іраку від моменту вторгнення в 2003 році, став страшним вироком військової кампанії, який безжально демонструє звірства, щоб донести до глядачів основну ідею.

66-річний Де Пальма, чия картина "Список загиблих" 1989 року також розповідає про безчинства, які чинили американські солдати під час війни у В"єтнамі, не приховує, яку мету переслідує, показуючи страшні картини, засновані на матеріалах, який режисер знайшов у Інтернеті.

"Мій фільм є спробою показати реальну ситуацію в Іраку американцям, – заявив Де Пальма після пресс-показа. – Ці кадри спрямовані на те, щоб зупинити війну. Я сподіваюся, що моя картина приведе людей в таку лють, що вони змусять свій Конгрес проголосувати за виведення військ".

Нагадаємо, в березні 2006 року п"ятеро вояків США прийшли в будинок 14-річної Абір Касем аль-Джанабі в передмісті Багдада Махмудія, зґвалтували її, а потім убили дівчину, її батьків, шестирічну сестру та підпалили будинок. Усім військовослужбовцям пред"явили різні звинувачення і засудили до термінів від 5 до 110 років.

"До друку", як і багато фільмів про війну, переповнений документальними кадрами. Де Пальма використовував ролики, зняті солдатами, фотографії з блогів і живих журналв, а також кліпи, розміщені на YouTube. Режисер розмірковує на тему того, наскільки ці анонімні кадри відрізняються від зйомки офіційних ЗМІ.

"У часи війни у В"єтнамі, ми бачили страшні фотографії та кадри скалічених людей, бачили поранених солдатів і трупи, які виносили в пластикових мішках. Під час цієї війни ми не бачили нічого подібного, – відзначив Де Пальма. – Зараз, якщо пошукати, ці матеріали можна знайти в Інтернеті. Проте вони не мають жодного відношення до офіційних ЗМІ, що стали частиною політичного істеблішменту".

Назва фільму Redacted (дослівно – відредаговано, піддано цензурі), за Де Пальмою, відсилає до основних американських газет і телеканалів, які виявилися неспроможними розповісти правдиву історію про війну, оскільки більшість скандальних епізодів були заборонені до публікації цензурою.

За словами режисера, кожен кадр, який він помістив у фільм, йому доводилося погоджувати зі своїм адвокатом. Деякі реальні зйомки в стрічку ввести не вдалося. "Іронія фільму Redacted полягає в тому, що він дійсно був відредагований", – зазначив режисер. Дистриб"ютор фільму, кампанія Magnolia, планує запустити стрічку в обмежений прокат. Європейським глядачам побачити "До друку" буде набагато легше, ніж американським, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Фільм Брайана де Пальми про війну в Іраку викликав шок у Венеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути