пʼятниця, 14 грудня 2018 20:23

"Європа обирає між принципами та ковбасою" - експерт про продовження санкцій проти РФ

"Європа обирає між принципами та ковбасою" - експерт про продовження санкцій проти РФ
12 грудня президент України Петро Порошенко запропонував увести персональні санкції проти російських військових, причетних до атаки українських кораблів у Керченській протоці. Радіо Свобода

Європейський союз продовжив дію санкцій проти Росії, хоча була велика вірогідність їх послаблення.

Говорить в коментарі для Gazeta.ua експерт з міжнародних питань Сергій Таран.

"В Італії зараз при влади популісти. Те, що вони лобіюють зменшення санкцій, є абсолютно логічним. Але таку політику на саміті Євросоюзу провадила те тільки Італія. Європа у своїй історії часто обирала між принципами та ковбасою. Зараз відбувається теж саме. Їм невигідно тримати Росію під санкціями. Втрачають великі гроші в економіці та торгівлі. РФ - величезний ринок для збуту європейських товарів. У багатьох країнах зараз йде передвиборчий період. Тож деякі європейські політики та партії у рамках передвиборчої кампанії виступають за відновлення торговельних стосунків з Росією. Але історія показує, що обрати ковбасу - це завжди поразка. Європа виграє тільки тоді, коли обирає принципи. На саміті це сталося і це можна вважати маленькою перемогою", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Повітряні удари й атака морських сил" - експерт розповів про імовірний наступ РФ

ЄС може прийняти додаткові санкції через російську агресію в Азовському морі, але для цього треба час, вважає Сергій Таран.

"Правило дипломатії говорить "вимагай більшого - отримаєш менше, будеш вимагати менше - не отримаєш нічого". Тож те, що Петро Порошенко виступив з ініціативою нових санкцій через російську агресію в Керченській протоці є правильним. Але не варто сподіватися, що їх приймуть завтра. Для цього має бути довга процедура, на якій знову доведеться переконувати проросійські делегації у правильності цього рішення. Але, безперечно, захоплення наших кораблів є великим прецедентом і Росія має понести за нього відповідне покарання. Сама розмова про санкції вже є санкціями у певній мірі. Адже навіть загроза обмежень впливає на бізнес та економічний стан РФ. З часом Євросоюз може прийняти ініціативу нашого президента. Але нам не треба зупинятися на санкціях. В першу чергу маємо звертатись до Америки з проханням надати нам зброю, яка потрібна для протистояння російській агресії. Все це в комплексі може нам допомогти та послабити агресора", - додає міжнародник.

Європейський союз зберіг без змін санкції проти Росії. Це рішення держави-члени прийняли на саміті 13 грудня всупереч Італії. Вона хотіла заблокувати продовження санкцій. Послаблення санкційного тиску є одним з пунктів програми італійського уряду. Але іншим країнам вдалось переконати Мандрид і він підтримав збереження санкцій.

Зараз ви читаєте новину «"Європа обирає між принципами та ковбасою" - експерт про продовження санкцій проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути