пʼятниця, 15 грудня 2017 09:15

Європа може застосувати персональні санкції до українських політиків

Автор: Назарій Мазилюк
  Група "Першого грудня": Коли особисті та корпоративні амбіції вищі, ніж майбутнє України, програють усі
Група "Першого грудня": Коли особисті та корпоративні амбіції вищі, ніж майбутнє України, програють усі

Європа може запровадити персональні санкції до українських політиків. Такі самі, як до Росії.

Про це заявив представник групи "Першого грудня" письменник, професор Володимир Панченко під час прес-конференція 14 грудня в Українському кризовому медіа-центрі.

За його словами, якщо президент України не усвідомить серйозності ситуації — є механізми впливу.

"На владу може тиснути громадянське суспільства та наші союзники. 5 грудня, коли була загроза знищення НАБУ, звільнення Ситника, прозвучали ультиматуми від американців та європейської сторони. Це було нагадування нашій владі: "Ми все бачимо". Нам уже не дали 600 мільйонів євро (Європейська комісія не схвалила рішення про надання третього траншу макрофінансової допомоги Україні. Він мав становити 600 млн євро. - gazeta.ua). Ще один важіль — Європа може вдатися до персональних санкцій щодо наших політиків. Можуть запровадити такі самі обмеження, як щодо Росії. Гасла — це одне, а коли улюблену власну шкіру зачіпає — тоді можновладці починають реагувати", - вважає Панченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імпічмент чи повернення народної довіри: що чекає на Порошенка 2018 року

Представники національної інтелігенції звернулися до влади із закликом припинити війну всіх проти всіх, не ставити корпоративні інтереси вище за інтереси держави.

"Я сказав, що запахло Януковичем. Мав на увазі підпорядкування, ручне управління, імітацію. От у нас намагаються створити антикорупційні органи, а на практиці виходить пародія, а не Агентство із запобігання корупції. Є загроза реваншу. Повітря вже ним наповнене. Який канал не увімкнеш — там вискакує якийсь Рабінович чи Ганна Герман. Підводять голову", - сказав Володимир Панченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не лікується": у Харкові до приїзду Порошенка ганчірками витирали бордюри

Сьогодні повторюється ситуація 2014 року. Тоді майбутній президент Петро Порошенко обіцяв змінити виборчу систему, щоб позбутися впливу олігархів.

"Йому слід було апелювати до народу у червні 2014-го: ви мене обрали, у мене 54 відсотки підтримки, я хочу змінити виборчу систему, бо інакше збережемо олігархат. І народ підтримав би. Треба було, щоб прийшли десятки тисяч до Верховної Ради. Він цього не зробив. Пішов на домовленість. Оця візантійщина - як пухлина. Зараз президенту вже важче звертатися до народу, в нього 10 відсотків підтримки. Недовіра до влади, в тому числі до інституту президента, колосальна. Тепер ми знову маємо ситуацію, коли закон про вибори може змінитися або ні. Потрібно починати зі зміни виборчої системи. Через неї утворяться ліфти, якими піднімуть нові покоління політиків", - сказав Панченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко попередив владу: Україну чекають 4 "майдани" за 15 років

Він запропонував звернутися до нової української історії. Нагадав, що дехто з президентів незалежної України став політичним відлюдником:

"Якщо звернутися до історії, то легко помітити, що всі попередні президенти закінчили погано.Кравчук пішов достроково, Кучма був заблокований у Конча-Заспі у 2004 році, Ющенко залишився з 5 відсотками підтримки, Янукович утік. Питається: яка буде доля п'ятого президента? Це питання він сам собі передусім повинен поставити: а що далі з державою і зі мною".

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини та директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що головна біда нашої політики в тому, що вони покладаються на політичну доцільність і не базуються на праві.

"Тому у цьому зверненні є неодноразове нагадування: спирайтеся на право, дотримуйтеся права, не йдіть на догоду популістам. І це звернення до всіх нас", - зауважив Захаров.

Йосиф Зісельс, діяч українського єврейського руху, нагадав, що за долю країни відповідальне все суспільство.

"Ми звернулися до всіх учасників останніх політичних протистоянь. Не буває одностороннього конфлікту. Завжди є щонайменше дві сторони. Меседж до суспільства і до влади такий: "Зупиніться, відступіть на крок, подивіться одне на одного, подумайте одне про одного і дійдіть спільного рішення. Цей крок назад і є шлях до компромісу. Коли особисті і корпоративні амбіції вищі, ніж майбутнє України, тоді програють усі", - зазначив Зісельс.

Група "Першого грудня" була створена у двадцяту річницю референдуму і має на меті поширювати моральні цінності та сприяти встановлення в країні нових правил. Сьогодні до неї належать: В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Мирослав Попович, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Зараз ви читаєте новину «Європа може застосувати персональні санкції до українських політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути