середа, 22 серпня 2007 08:50

Естонія звинуватила Героя Радянського Союзу у геноциді (ФОТО)

 

Ляенеська (Південна) окружна прокуратура Естонії минулого тижня направила до суду кримінальну справу, в якій ветеран війни, перший естонський Герой Радянського Союзу Арнольд Мері обвинувачується в геноциді мирного населення, повідомила прес-служба Держпрокуратури.

Згідно із обвинуваченням, Арнольд Мері брав участь у підготовці березневої депортації в 1949-му році. Також він "керував і контролював проведення депортації на острові Хійумаа".   25 березня 1949 року на Хійумаа радянська влада затримала 251 людину з числа цивільних жителів, які 26 березня були відправлені до порту Палдіськи, а потім на примусове довічне поселення до Сибіру, повідомляє Державна прокуратура.

У 1949 році Арнольд Мері був членом ЦК Комуністичної Партії Естонії і секретарем ЦК ЛКСМ Естонії. Якщо буде доведено, що він брав участь в депортації естонців, йому загрожує довічне ув"язнення.

Винним себе Арнольд Мері себе не вважає і не заперечує той факт, що весною 1949 року він за завданням ЦК ЛКСМ був відправлений на острів Хійумаа, щоб контролювати процес переселення. За словами Арнольда Мері, в коло його обов"язків не входила організація депортації - його завдання полягало в тому, щоб перевірити списки тих, що підлягають депортації естонців, і спробувати не допустити зловживань з боку місцевої влади.

Наприкінці 1951 року в результаті доносу Арнольда Мері виключили з партії, позбавили звання Героя Радянського Союзу і інших нагород. ЦК зробив висновок, що його участь в депортації естонців до Сибіру була дуже пасивною. У 1956 році по апеляції XX з"їзду партії Арнольд Мері був відновлений в рядах КПРС, рішення про позбавлення його нагород було скасоване, пише РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Естонія звинуватила Героя Радянського Союзу у геноциді (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути