понеділок, 27 серпня 2018 20:23

Експерт розповів, якою буде американська політика після смерті Маккейна

Експерт розповів, якою буде американська політика після смерті Маккейна
Джон Маккейн на сцені Євромайдану під час Революції гідності. Фото: Главком

Сенатор Джон Маккейн формував американську політику на українському напрямку. Мав великий вплив у цьому питанні.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

"Особливо це видно останні кілька років на фоні конкуренції між законодавчою і виконавчою гілкою влади. Конгрес намагався компенсувати нерішучість адміністрації Дональда Трампа щодо українсько-російської війни. Маккейн грав у цьому важливу роль до останнього. Ініціатива шістьох сенаторів щодо посилення антиросійських санкції від другого серпня була і з його підписом.
Сам факт того, що українське питання активно ставилось на порядок денний з його ініціативи - це вже великий прояв підтримки. Вони проводили слухання, обговорювали окупаційну політику РФ в Україні. У 2014 році за підтримки Маккейна прийняли Ukraine Freedom Support Act (задекларував те, що політика США полягає в наданні допомоги уряду України щодо відновлення суверенітету і територіальної цілісності. - Gazeta.ua). Ці заходи можуть здаватися процедурними, але це не так. Такі акти показують позицію Сполучених Штатів щодо України та закріплюють підтримку нашої держави", - пояснює міжнародник.

Маккейн робив максимум, що можна було вичавити з посади сенатора і керівника комітету, щоб допомогти Україні, вважає він.

"Коли у 2016 році Джон Маккейн зайняв пост голови комітету Сенату США з питань збройних сил, його участь в українському питанні посилилась ще більше. Просував надання українській стороні летальної зброї та збільшення матеріально-технічної допомоги", - зауважує Микола Бєлєсков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крісло Джона Маккейна може зайняти його вдова

На його думку, Маккейн підтримував нашу державу на психологічному рівні.

"Відчував емоційну близькість з Революцією гідності та війною на Донбасі. Це пов'язано з його особистим досвідом. Він воював у В'єтнамі і це важлива сторінка його біографії. В українських подіях Маккейн бачив відголосок своєї боротьби за свободу проти комунізму та Кремля. Завжди стояв на позиції, що треба розширювати коло молодих демократичних держав, підтримувати їх. До кінця свого життя був прихильником того, що США мають проводити активну зовнішню політику в цьому напрямку", - розповідає експерт.

Не варто хвилюватися, що зі смертю Джона Маккейна Америка перестане підтримувати нашу країну, говорить міжнародник.

"Окрім Джона Маккейна в американській політиці є немало фігур, які мають проукраїнську позицію. Це ті, хто пропонує нові санкції. Вони бували в Україні. Деякі підтримують нас, бо мають власний інтерес в цьому. Наприклад, молодший сенатор Роб Портман від штату Огайо. Там велика українська діаспора, вони мають сильний електоральний вплив. Марко Рубіо - сенатор від штату Флорида - підтримує політику санкцій проти РФ та допомоги Україні. Сенатор від Меріленду Бенджамін Кардін також виступає за збільшення тиску на Росію. Когорта проукраїнських політиків в Конгресі США досить впливова", - додає Микола Бєлєсков.

26 серпня на 82-му році у колі сім'ї помер Джон Маккейн — сенатор від штату Аризона Сполучених Штатів Америки. Він вірно служив Америці шість десятиліть.
Торік Маккейну діагностували гліобластому - злоякісну пухлину мозку. Попри це він продовжив роботу в сенаті. За день до смерті родичі сенатора оголосили, що він припиняє лікування.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, якою буде американська політика після смерті Маккейна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути