середа, 16 січня 2019 23:28

Звідки в Укрзалізниці мільярдні збитки

Звідки в Укрзалізниці мільярдні збитки
Укрзалізниця заробляє недостатньо, щоб утримувати сама себе. ФОТО: epravda.com.ua

Укрзалізниця недостатньо заробляє, щоб самій себе утримувати.

При загальному прибутку у $3 млрд на рік (близько 84 млрд грн) вона $2 млрд втрачає, розповів колишній перший заступник міністра інфраструктури України Володимир Шульмейстер під час презентації дослідження діяльності Укрзалізниці Українського інституту майбутнього.

"Усі пам'ятають задачку з ванною. Кран відкручують, набирають ванну, і паралельно вода витікає. Якщо уявити УЗ як ванну, то частину доходів ми одразу втрачаємо – за рахунок нинішньої тарифної системи. Це мінус 800 мільйонів доларів на рік (22,4 млрд грн). Втрати від проїзду безбілетників по передмістю – 150 мільйонів доларів (4,2 млрд грн). Також неефективне управління власністю. Усередині самої УЗ є чимало дірок, через які витікає бюджет. Це, зокрема, і неефективні закупки – приблизно 200 мільйонів доларів на рік (5,6 млрд грн). Зверху на крані "сидять" і керівництво, і Наглядова рада, які мали піклуватися про те, щоб ванна УЗ не була дірява. Треба перестати красти – і тут я кажу зараз не тільки і не стільки про Укрзалізницю", - пояснив він.

За його словами, пасажирські перевезення становлять 10% прибутку Укрзалізниці. Збиток у 2018 році від пасажирських перевезень - майже 10 млрд грн. До 2030 року, якщо тенденція не зміниться, УЗ втратить до 100 млрд грн лише за цим напрямком.

"Підвищення тарифів – це політичне питання. Зараз, перед виборами, підвищувати ціни на проїзд мало хто хоче. В Укрзалізниці катастрофічна ситуація з державною компенсацією проїзду пільговиків. У 2018 році державний борг перед УЗ – близько 500 мільйонів гривень. І так триватиме, поки не буде монетизації пільг. Якщо говорити про державу, то у питанні пільг вона Укрзалізницю тільки "підтоплює" і дивиться, як вона там – борсається чи вже ні", - додав Шульмейстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки пасажирів перевіз експрес Київ-Бориспіль

Раніше очільник УЗ Євген Кравцов повідомив, що кількість людей, котрі не платять за проїзд у приміському транспорті, становить від 30% до 50% пасажирів. Але, уточнив він, навіть якби всі пасажири сплачували, це не покрило би навіть половини збитків від приміських перевезень. Основна причина – у низьких тарифах і зношеному рухомому складі.

Зараз ви читаєте новину «Звідки в Укрзалізниці мільярдні збитки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути