пʼятниця, 17 січня 2014 13:13

Донецькі "євромайданівці" згадали чеського героя Яна Палаха
17

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Напередодні увечері на Донецькому Євромайдані відбувся Віче-реквіум "Ян Палах - жертовник чеського народу". Близько 70 чоловік віддали данину пам'яті Яну Палаху, який спалив себе після введення військ країн соціалістичного табору в Прагу 16 січня 1969 року. Учасники помолилися і запалили свічки.

"Він є в Чехії національним героєм. Тоді як у нас в Україні не усі студенти історики знають, хто такі є Василь Макух (його більше поважають в Чехії, оскільки він вчинив свій акт самопожертвування так само і на знак солідарності з чеським народом) і Олекса Гірник. Ці герої віддали життя заради своїх ідеалів - свободи та демократії. Але ми живемо в антиукраїнській державі, де все ще поклоняються Леніну і шанують інших ідолів тоталітаризму. Я б хотів, щоб ні в сьогоденні, ні в майбутньому в жодного народу не було потреби в подібних жертвах", - говорить ініціатор акції Віктор Тупилко.

Стараннями Віктора Петровича в Донецьку з'явився перший в Україні музей "Смолоскип". Експозиція присвячена тим українцям, які вчинили самоспалення на знак протесту проти насильницької русифікації.

Віктор Тупилко розповів, що студент Ян Палах пророкував в останньому листі: смолоскипи і далі спалахуватимуть в тих країнах, де немає демократії. За його словами, органи безпеки перекручували мужній протест героїв, які перетворили себе на живі факели. Палаха, як і інших борців за свободу, влада намагалася видати за божевільних та алкоголіків. Проте, підкреслив Тупилко, жертви цих борців були не марні.

"Якщо поставити питання, що ж таке справедливість - у кожного буде на це своя відповідь. Для мене відповідь це є моя релігія - я вирішив, що справедливість існує. Якщо ви повірите в це, так і почнете діяти, міняти світ та оточуючих відповідно до цієї віри", - сказав Віктор Тупилко.

Промовці говорили, що не мислять своє життя без прав і свобод, виражали обурення ухваленням "поліцейських" законів. Говорили, що правляча когорта поставила поза законом будь-яке громадське об'єднання та мирні збори громадян. Впровадження антиконституційних законів евромайданівці назвали ганьбою, переворотом та офіційним затвердженням диктатури в державі. Учасники заявили, що не мають наміру відмовлятися від проведення своїх щоденних акцій.

Введення кримінальної відповідальності за наклеп викликало обурення серед донецьких журналістів, які підтримують євромайдан. Найбільш активні виразили намір відвідувати офіційні заходи влади у футболках з написами: "Я іноземний агент", "Я наклепник", "Я екстреміст", і тому подібних.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі "євромайданівці" згадали чеського героя Яна Палаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути