середа, 28 грудня 2011 13:00

Чіпи на ялинках виявились звичайними бирками за 1,3 грн

Чіпи на ялинках виявились звичайними бирками за 1,3 грн

З метою боротьби з браконьєрством, новорічні ялинки вирішили оснастити спеціальними чіпами та мікросхемами. Законно зрубані ялинки будуть оснащені такими механізмами, аби правоохоронці та працівники природоохоронних агенцій змогли перевірити законність вирубки та продажу ялинок.

"Люди, які будуть проводити перевірки зможуть зчитувати інформацію з чіпів, – пояснив на прес-конференції  голова Державного комітету лісового господарства України Віктор Сівець. – У них буде закодована інформація про вид, сорт дерева, з якого лісництва його привезли, коли зрубали".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відкритті новорічної ялинки Януковичу кричали "Не ври!"

Ще перед початком сезону продажу новорічних дерев до цієї інформації фахівці поставились скептично. Аби зчитувати інформацію з чіпів потрібно оснастити контролерів з лісових господарств, міліціонерів, працівників інспекцій відповідними сканерами.

Насправді чіпи та мікросхеми виявились звичайними бирками. Виробляє їх єдине підприємство на всю Україну – закрите акціонерне товариство"Укрлісмаркетинг". Ялинки без бирок Держлісгоспам заборонено відвантажувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торговці ялинками щодня платять міліції

Як пояснили в Херсонському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, бирки Держлісгоспи замовляють наперед.

Замість зчитувального пристрою, тепер контролер зможе зателефонувати на "гарячу лінію в ДП "Укрлісконсалтинг", вказати номер бирки і перевірити всю інформацію. Її також можна почитати на сайті "Укрлісконсалтинг". Крім того, цілодобово працює стаціонарний телефон "гарячої лінії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львівські діти показали батькам, як майструвати ялинки

"Завжди легально зрубані ялинки маркували, - розповів один з лісників лісництва в Черкаській області. – Якщо ялинка зрубана законно, на зрубі ставилось відповідне клеймо того чи іншого лісництва. Чим не характеристика законно зрубаної ялинки? Нащо потрібні були ті бирки? Та й не коштують вони півтори гривні. Копійок 30 – максимум".

Цього року підприємства Держлісгоспу планують продати близько 6 мільйонів дерев. Вартість кожної бирки – 1,34 гривні. Якщо всі легальні ялинки таки оснастять бирками – вийде чималенька сума. "Укрлісконсалтинг" заробить близько 8 мільйонів гривень лише на бирках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ужгороді створили найбільшу в світі карамельну ялинку

Державне підприємство "Укрлісконсалтинг" перебуває в прямому підпорядкуванні Державному комітету лісового господарства України. Голова Держкомітету Віктор Сівець – колишній партнер президента Віктора Янукович у тенісі.

Зараз ви читаєте новину «Чіпи на ялинках виявились звичайними бирками за 1,3 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути