пʼятниця, 23 грудня 2011 07:30

Помідорами з підвіконня прикрашають ялинку

Автор: фото надане Григорієм Самойленком
  Ярослав Нижник із Жашкова на Черкащині прикрашає ялинку. Замість іграшок чіпляє помідори, які виростив у вазоні
Ярослав Нижник із Жашкова на Черкащині прикрашає ялинку. Замість іграшок чіпляє помідори, які виростив у вазоні

Ярослав Нижник, 13 років, з міста Жашків на Черкащині торік прикрасив новорічну ялинку свіжими помідорами та редискою. До свята він виростив у горщиках також суниці.

— Ярослав живе на третьому поверсі багатоповерхівки. За город йому служить балкон. Восени із 18 кущів помідорів п'яти сортів він зібрав 12 кілограмів овочів. З настанням холодів вніс їх до кімнати. До Нового року має ще кілограмів зо п'ять помідорів пізніх сортів, — розповідає про сусіда Григорій Самойленко, 74 роки.

Щоб овочі дозрівали на Новий рік, Ярослав садить їх улітку. Редиску — в листопаді.

Якщо в грудні посіяти огірки, виростуть до 8 березня. Землю набирають у великий вазон чи відро від фарби, сіють неглибоко. Бризкають водою, щоб не забивати землю поливом. Доки огірки не зійдуть, відро накривають целофаном для парникового ефекту. Знімають з появою паростків. Відро з рослинами ставлять якомога ближче до південного вікна.

— Коли огірки викинуть по чотири листки, підв'язую їх до нитки, натягнутої на стіні. Її кінець звисає до огірків. Плетуться вверх й не стеляться по підлозі,— говорить киянка Юлія Зима, 27 років. — Збризкую водою, бо вони вологолюбні. Підживлюю стимулятором росту "Епін". У кімнаті найкраще ростуть огірки сорту Хрустик та Кущовий.

Коли зацвітають, Юлія проводить ватною паличкою для чищення вух по кожній квітці так, щоб на ваті залишався пилок. Таким чином огірки запилюються і зав'язуються.

— Насіння петрушки й кропу перед сівбою заливаю майже окропом, градусів 90. Це нейтралізує ефірне масло, яким воно вкрите. Як тільки вода вихолоне, виливаю насіння на ганчірку. Просохне, висіваю. Паростки з'являються через тиждень.

Насіння редиски також замочують. Звечора заливають водою кімнатної температури. Уранці зціджують і висівають, як тільки просохне. Насіння натягує вологи, прокльовується та швидше сходить.

— Стараюся, щоб насінини падали за 2-3 сантиметри одна від одної. Чим рідше, тим більша виросте редиска. Сходить за тиждень. Росте три тижні.

Цибулю на перо радить ставити не в склянки з водою, а в тирсу. Стружка довго зберігає вологу, рівномірно живить рослину. Деревина також вбирає неприємний запах від гниття цибулин. Також цибулю можна підсадити у великі вазони, якщо там вдосталь вільної землі. Але тоді не можна обробляти хімічними речовинами. Якщо кімнатна рослина починає жовтіти, цибулю варто вирвати із вазона.

Зараз ви читаєте новину «Помідорами з підвіконня прикрашають ялинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути