вівторок, 27 грудня 2011 07:30

Торговці ялинками щодня платять міліції

Тиждень торгує ялинками та соснами 32-річний Дмитро Король.

Дерева розставив на тротуарі вул. Якуба Коласа. Це на житломасиві Микільська Борщагівка в Києві. Привіз товар із Бородянського району Київщини. Там і живе. Він у чорних ватяних штанях. Обрубує стовбур, аби встановити деревце на дерев'яну підставку.

— Цього року покупців удвічі менше, — розповідає. — Торік у грудні продавав не менше десятка дерев за день. А сьогодні — хоч би п'ять збути. Мабуть, люди штучних понакуповували і їм живі тепер не треба. Хоч пластикова ялинка ніколи не пахнутиме, як жива. Частіше вибирають великі ялини. Мабуть, така мода тепер. Сосни не беруть.

Поруч із Дмитром торгують іще кілька чоловіків. Жінка років 40 в окулярах, одягнена у вишневе пухове пальто, обрала невелику сосну. Продавець править за деревце 120 грн. Торгуються.

— У неї трохи стовбур нерівний і хвоя трохи пожовкла. За 100 візьму, — каже жінка.

Сходяться на 110 грн. Метрові сосни продають за 80-130 грн, 1,5-метрові — за 120-240. Вищі 2 м — по 250-600 грн. 2-метрові ялини коштують 700-800 грн. У Державному агентстві лісових ресурсів обіцяли ціни від 50 грн.

— Можна було б і дешевше продавати, якби не менти, — пояснює Дмитро Король. — Вони двічі на день приходять із перевірками. Кожен раз беруть із нас по 600 гривень. Якби ж брали і йшли. А то візьмуть гроші й далі шмонають. Знайдуть двох-трьох нетверезих продавців і штрафують за незаконну торгівлю. Це їм для звітності треба. Влада ще й зобов'язала бирки з чипами чіпляти до ялинок. Це зайві витрати. За бирками мали би перевіряти, чи законно зрубане дерево, звідки привезене. Але за цей тиждень ніхто бирок не перевіряв. Я, якщо захочу, можу з проданої ялинки зняти цей чип і ставити на іншу. Ніхто не докопається.

За два тижні продали близько мільйона ялин та сосен, повідомляють у Державному агентстві лісових ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Торговці ялинками щодня платять міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути