пʼятниця, 08 березня 2019 15:41

Це не лікується: Супрун розвіяла міфи про відому хворобу

Це не лікується: Супрун розвіяла міфи про відому хворобу
Але сповільнити деменцію можна. Фото: кадр з фільму "Щоденник пам'яті"

Що старшими стають люди, тим більшою э ймовірність забувати про деякі речі. Близько у 10-25% людей, старших за 70 років, стаються порушення пам'яті та логічного мислення. Відбуваються зміни особистостей внаслідок хвороби чи пошкодження мозку, пише Уляна Супрун у Facebook.

І додає, що цьому можна певною мірою запобігти.

Коли говорять про вікові зміни в мозку, то часто вживають термін деменція. До неї більш схильні жінки, курці, люди із замалою та надмірною вагою, фізично і соціально неактивні. Додатковими факторами ризику є діабет, гіпертензія, генетична схильність та високий рівень холестерину, порушення дихання уві сні та перенесений інсульт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розвінчала міф про клізму

Чарівної пігулки для запобігання чи лікування деменції не існує. Але сповільнити початкову стадію дегенеративних змін, так зване слабке когнітивне порушення і не дати йому стати деменцією, можна.

➡ Фізичні вправи — дієві. Займатися слід принаймні двічі на тиждень по 40 хв. Робити силові вправи, вправи на баланс і витривалість.

Коли ми рухаємося та тренуємо баланс, в мозку покращується кровообіг і виділяється фактор росту нервів BDNF. Це не дає гинути нейронам гіпокапму — вони відповідають за деякі види пам'яті та мозочку — він координує рухи.

➡ Музика. Гра на музичних інструментах, спів та просто прослуховування улюбленої музики мають доведену ефективність у сповільненні деменції та полегшенню стану людей із провалами в пам'яті.

➡ Піклуйтеся про слух. Погіршення слуху може бути передвісником деменції, але слуховий апарат завадить когнітивному погіршенню.

➡ Розгадуйте судоку та грайте у відеоігри — вони можуть уповільнювати розвиток деменції. А ось кросворди ні, мінус один міф.

➡ Киньте курити. Це суттєвий фактор ризику — воно на 18-30% збільшує ймовірність розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Куріння запускає вільнорадикальні процеси, і тим самим пошкоджує судини мозку і нейрони. Якщо припинити курити, то через чотири роки ризик зводиться майже нанівець.

➡ Зменшіть споживання тваринних жирів та червоного м'яса, і збільшіть частку овочів, коренеплодів, сочевиці і риби в раціоні. Це допоможе тримати баланс холестерину в нормі.

➡ Піклуйтеся про здоров'я судин. Це включає в себе і контроль тиску: прийом препаратів для зниження тиску, зменшення споживанні солі та пітримку здорової ваги.

➡ Вчасно лікуйте зуби і не допускайте хвороб ясен.

➡ Вчасно виявіть та подолайте депресію. Депресія в старшому віці проявляється не як сум і пригніченість, а як брак сил і небажання виходити з дому та спілкуватися.

➡ А ось щодо алкоголю ситуація цікава. Деякі тривалі дослідження показали, що люди, які помірно та мало споживали алкоголь, рідше розвивають деменцію.

Поділіться цією інформацією зі своїми бабусями та дідусями і не забувайте піклуватися про мозок також.

Нещодавно Уляна Супрун розповіла, до чого призводять суворі дієти. Вони можуть викликати ризик набрати вагу згодом.

Зараз ви читаєте новину «Це не лікується: Супрун розвіяла міфи про відому хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути