четвер, 07 березня 2019 08:33

Супрун розвінчала міф про клізму

Супрун розвінчала міф про клізму
Супрун зруйнувала популярні міфи про лікування кору. Фото: KP.UA

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи про кір та порадила не застосовувати клізми з солі та соди.

"Вважають, що кір нібито благословенна хвороба, бо якщо дитина перехворіла нею, то матиме імунітет на все життя. Після хвороби дійсно сформується імунітет. Однак інфекція смертельно небезпечна, може викликати ускладнення: ураження мозку (енцефаліт), бронхіт, пневмонію", - заявила Супрун в Facebook.

Наступний міф полягає в тому, що щеплення від кору не гарантує, що людина не захворіє, тому його можна не робити.

"Щеплення від кору - це єдиний надійний захист від хвороби і важких ускладнень. Після щеплення двома дозами вакцини КПК залишається ризик захворіти на кір. Але він мізерний - лише 3-5%. Тому порівнювати можливість підчепити інфекцію вакцинованих і невакцинованих - це маніпуляція", - сказала Супрун.

Також кажуть, якщо не застосовувати антибіотики та жарознижувальні засоби під час хвороби, то енцефаліта не буде. Жарознижуючі нібито завадять кору проявитися висипом, тому хвороба піде в легені і мозок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун зруйнувала черговий міф

"Енцефаліьт є одним з ускладнень кору. Ні в якому разі його не можуть викликати антибіотики. Так само препарати для зниження температури, які обов'язково треба приймати після перетину позначки термометра 38,5, не можуть вплинути на поширення висипки, тим більше - направити хворобу в легені і мозок".

Інший фейк: щоб звільнити сили імунної системи для боротьби з вірусом кору, треба зробити клізми на основі розчину солі і соди у воді.

"Такий підхід до людини, яка хворіє на кір, можна назвати лише видом тортур. Не займайтеся самолікуванням - при перших ознаках зверніться до лікаря!" - попередила Супрун.

Кір в Україні поширюється блискавичними темпами. Найгірше, що її пізно діагностують через схожість симтомів із грипом. У перші днів кір від грипу важко відрізнити навіть фахівцю Нежить, висока температура — все як при грипі. Але під час кору у роті можна виявити білі плями, дехто може сплутати їх з ангіною.

Зараз ви читаєте новину «Супрун розвінчала міф про клізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути